Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65568 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er Jfj

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049544 indlæg i 100419 emner

0 nye indlæg i dag


Online
I alt: 1578
Medlemmer: 2
Skjulte: 0
Gæster: 1576

Følg bodybuilding.dk på

Apropos: Spejlneuroner og hvordan du lærer at løfte

Udskriv emne


"Ugen der Gak", "Månedens skribent" samt "Interview af en Bruger"

Tilbage til Reportager m.m.





Spejlneuroner og hvordan du lærer at løfte



Alright, du er sikkert typen, der ved hvad du foretager dig i centeret. Du squatter dybt, du squatter smukt og det har altid været naturligt for dig. Selv på virkeligt tunge vægte sidder din teknik lige i skabet og det er ikke engang svært for dig. Du er sikkert et sindssygt dårligt forbillede for andre.
Eller måske er det omvendt. Måske squatter du grimt og har svært ved at forstå hvorfor. Du gør jo ligesom alle andre i centret. Så finder du løsningen på dit problem hér. Du behøver måske ikke engang bevæge dig ned i centret for det.
Forvirret? Lad mig uddybe.


Spejlneuronet

En kammerat sender dig en video Facebook af folk, der kommer til skade. Du klikker på den og ser en mand komme ud for en grim ulykke. Du hopper nærmest i stolen af synet, som kom du selv til skade - selvom intet har ændret sig for dig. Din meget fysiske reaktion skyldes udelukkende dét, du lige har set – og at din krop kan forestille sig, hvad det betyder for den.
Årsagen til dette skal findes i hjernen og nervesystemet, i det, der kaldes ”spejlneuronerne” (1-3). Disse specielle nerveceller aktiverer nemlig hjernen og gør dig i stand til først af at genkende visuelle inputs og dernæst vende dem om, som havde det været dine egne. Du bruger dem blandt andet til at læse kropssprog og tilpasse dit eget til situationen (4) – og du bruger dem til at lære nye bevægelser, alene ved at se dem blive udført.


Billede
Neuronet.

Det foregår således: Du betragter en person udføre en øvelse, lad os sige et squat. Fordi du i forvejen har en nogenlunde forståelse for hvad det vil sige at udføre et squat (at tage en stang på ryggen, sætte sig ned med den og rejse sig op igen – ja, det er virkelig så simpelt!) sørger dine spejlneuroner for at aktivere et område, der kaldes ”motorisk cortex” i hjernen(1-3), der svarer til det samme område, der ville sende nervesignaler ud til musklerne og sørge for, at du selv udførte bevægelsen. De tænder så at sige nervesignalerne til musklerne, så dette aktiveringsmønster er lettere for dig at genkende og udføre selv.

Det er super smart og et væsentligt element i at lære alle typer af bevægelser igennem vores udvikling. Tænk blot på hvordan du vidste, hvordan du kørte på en cykel allerede inden du kunne cykle. Du vidste, at du satte dig på sadlen, holdt i styret og så skulle pedalerne i øvrigt køre rundt tilpas hurtigt (der var måske lige noget med balancen, som skulle afprøves et par gange før end det helt kunne kategoriseres som en succes). Aktiviteten i spejlneuronerne er dog særligt høj, når det drejer sig om bevægelser, vi har stor kendskab til (1) – derfor er de netop relevante i forhold til styrketræningsøvelserne, som vi bruger så meget tid på at optimere og finjustere. Og aktiveringen af spejlneuroner? Ja, den sker faktisk helt automatisk, uden vi er opmærksomme på det. Der er (formentligt) heller ikke noget vi kan gøre ved det andet end at forsøge at være bevidste omkring det (1).

Billede
Og bevidste om hvor yndige vi ser ud.

Så hvad er problemet?

Udfordringen opstår, fordi menneskelige bevægelser afhænger af flere forskellige ting – i eksemplet med squatten, så er det ikke bare stangen, der skal flyttes op og ned, men også forskellige kropssegmenter, der varierer i længde, bredde og vinkler imellem mennesker. Hvis du har ekstremt lange lårbensknogler kommer du aldrig nogensinde til at squatte med en bare nogenlunde lodret torso – væn dig bare til at sætte dig laaaaangt tilbage. Vi ved også, at der helt sikkert er forskel i bevægeligheden og i musklernes styrkeforholdet imellem forskellige personer.



Kommer du mon nogensinde til at squatte sådan? Naaah, det gør du nok ikke.

I praksis betyder det, at du kan sidde og se på din kammerat, der er intet mindre end gudsbenådet i forhold til sine squatmæssige forudsætninger. Han squatter måske perfekt lodret ved at åbne hoften og lade knæene komme frem, og dine spejlneuroner vil fortælle dig ”hey, sådan skal vi da også squatte!”. De har alle de bedste intentioner, men hvis du er bygget med markant anderledes forudsætninger for at squatte, så kommer det aldrig til at ske. Du risikerer tværtimod at blive tunet til et bevægemønster, som ikke passer til din kropsbygning og som du aldrig nogensinde vil få succes med.



Så hvad skal du gøre?


Alene dét, at du begynder at være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis skal squatte på samme måde som din kammerat er et skridt i den rigtige retning. Herfra skal du så til gengæld undersøge hvad der passer til dig. Din krop er så fornuftig, at den nok skal hjælpe dig – hvis du f eks er en høj gut, der forsøger at squatte så lodret som muligt, så er der en stor sandsynlighed for at du i bunden af bevægelsen vil opleve, at din hofte skubber sig markant tilbage, så du nærmest taber overkroppen fremad. Det er et tegn på at du i forvejen skulle have været mere fokuseret på at sætte dig tilbage, fordi det passer til din kropsbygning.



Brad Gillingham. Lange lårbensknogler og langt tilbage at sidde. Ikke kønt, men ikke en dårlig måde måde at løfte tunge vægte.


Hvis du vil benytte ovenstående ”trick” til at blive dygtigere, så er der rig mulighed for at hente hjælp på internettet. Du skal ganske enkelt finde videoer af personer, der har en kropsbygning, der minder om din egen (og i øvrigt løfter pænt). Studér deres løftestil, afprøv det på egen krop, vend tilbage til videoerne og bliv ved med at arbejde med teknikken.

Når du så tager det ét skridt videre, så skal du være opmærksom på at det også betyder, at der er forskellige ting, rent teknisk, at
være opmærksom på, alt efter kropsbygning og squatstil. Du kan derfor ikke forvente at de tekniske fokuspunkter, der fungerer for dig, også pr automatik fungerer for dine venner, hvis de er bygget og løfter markant anderledes.

Som en slutkommentar er det naturligvis værd at nævne, at nogle netop vil have lettere ved at udføre visse bevægelser end andre vil – det vil føles mere naturligt. Omvendt er der også andre, for hvem visse øvelser aldrig vil føles helt naturlige og man kan jo overveje om det i så fald er det rigtige værktøj at benytte til at nå ens mål med. Du kan naturligvis også arbejde med din bevægelighed og dit styrkeforhold imellem musklerne vil ændre sig, i takt med at du træner og løfter mere effektivt, så du kan også forvente, at der vil være behov for løbende evalueringer og ændringer af teknikken – men hey, det er jo dét, der gør det sjovt. Ikke?


1. Aglioti SM, Cesari P, Romani M, Urgesi C. Action anticipation and motor resonance in elite basketball players. Nature Neuroscience. 2008;11(9):1109-16.
2. Lorey B, Pilgramm S, Walter B, Stark R, Munzert J, Zentgraf K. Your mind's hand: motor imagery of pointing movements with different accuracy. Neuroimage. 2010;49(4):3239-47.
3. Olsson CJ, Nyberg L. Motor imagery: if you can't do it, you won't think it. Scand J Med Sci Sports. 2010;20(5):711-5.
4. Andersen HJ, M. L. Kommunikation i Praksis. 1 ed: Samfundslitteratur; 2013.
You can't really be strong until you can see a funny side to things

Personlig træning og fysioterapi
Følg bloggen på http://www.MoosFit.dk, Facebook eller Instagram #MoosFit
Brugeravatar
Månedens skribent: Maj 2009 Månedens skribent: Februar 2010
 
Reputation point: 897
 
Indlæg: 11744
Tilmeldt: 3. jul 2007, 23:20
Geografisk sted: www.moosfit.dk
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



Tak for artiklen - den kan jeg helt sikkert bruge :D
 
Reputation point: 75
 
Indlæg: 980
Tilmeldt: 9. jul 2014, 06:01
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



Du snakker om at acceptere at man har lange lårben, og bare sætte sig tilbage i bunden. Jeg har lange ben og kort overkrop, men hvis mit formål med squats er maksimale gains på quads, er lang knævandring og så upright torso som muligt, stadig det mest optimale at sigte efter?
When in doubt, remove shirt, flex, repeat.
Brugeravatar
 
Reputation point: 130
 
Indlæg: 791
Tilmeldt: 28. apr 2012, 09:49
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 110.00
- Squat: 100.00
- Dødløft: 180.00
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



Giv en varm velkomst til Stefan Moos, aka Comedian, der er ny apropos-skribent her på bb =D>

---

Merodium skrev:Du snakker om at acceptere at man har lange lårben, og bare sætte sig tilbage i bunden. Jeg har lange ben og kort overkrop, men hvis mit formål med squats er maksimale gains på quads, er lang knævandring og så upright torso som muligt, stadig det mest optimale at sigte efter?


Jeg byder lige ind med mit synspunkt på denne. "[S]å upright torso som muligt" vil for dig være mindre oprejst en for en løfter mere favorable squatpositioner - og det er ikke sikkert det giver mening at tilstræbe en næsten lodret overkrop.

Når det er sagt, så er squat for at blive stærk, og squat for at få store lår, ikke nødvendigvis det samme dyr. Her er et stort bevægeudslag over knæet, og at quads er flaskehalsen afgørende. Så kan ekstra hæl i vl-skoen eller decline squats med meget udtalt knævandring fx komme på tale - sidstnævnte udført for relativt høje reps på grund af styrkekurven.
Mvh Nikolaj Bach
Co-Admin på bb.dk
Skribent på bb.dk og bodylab.dk

Støt dem, der støtter os:
Bodyman Bodylab

Personlig træning i Aalborg I Personlig træning Online I Facebook
Brugeravatar
Månedens skribent: Juni 2008
Administrator
 
Reputation point: 675
 
Indlæg: 8990
Tilmeldt: 13. mar 2007, 21:51
Geografisk sted: Aalborg
 
Træner her: SPH GYM
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 50.40
- Squat: 37.00
- Dødløft: 75.00
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



Apropos Brad Gillingham, var det ikke noget med han var ved at dø forleden.
You can put 10 pounds of muscle a year on, so when I'm 50 I'll weigh 500 pounds. I'll be the freak of the week.

http://www.supertraining.dk.
http://www.instagram.com/simonsupertrainer
Brugeravatar
 
Reputation point: 2314
 
Indlæg: 7369
Tilmeldt: 10. jan 2009, 15:25
Geografisk sted: Island of Simonia
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 82.50
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



Først og fremmest thumbs up for at hive noget neurovidenskab ind i debatten!

Spejlneuroner er et spændende fænomen, man bør alligevel forholde sig kritisk til det. Problemet er, at neuroner, hvis funktion primært er funderet i et psykisk fænomen, er utroligt svære at undersøge funktionen af, da man primært kun kan kigge på adfærden. Det kunne dog være interessant at undersøge via eksempelvis optogenetik eller chemogenetik.

Der er en lang række problemer ved denne teori - bl.a., hvorvidt den overhovedet kan overføres til mennesker, hvis hjerne er væsentlig mere sofistikeret.

Måske tager jeg fejl, men de referencer har umiddelbart ikke meget med spejlneuroner at gøre. Jeg har skimtet den ene og læst abstracts på de andre og jeg har endnu ikke fundet ordet "mirror neuron". Det kan dog være, at det gemmer sig i full article ved dem jeg ikke har kigget nærmere på.

Ikke desto mindre bør du lige hurtigt kigge på følgende:
"Eight Problems for the Mirror Neuron Theory of Action Understanding in Monkeys and Humans"
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773693/

Do Mirror Neurons Subserve Action Understanding?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3596437/


Min pointe er blot, at der stadig mangler megen evidens for, hvorvidt spejlneuroner overhovedet har en funktion/eksisterer i samme omfang og under de samme forudsætninger i den menneskelige hjerne og at det ikke er så simpelt, som det fremstilles :)
Sidst rettet af serotonin 17. dec 2016, 22:40, rettet i alt 8 gange.
Brugeravatar
 
Reputation point: 205
 
Indlæg: 216
Tilmeldt: 11. maj 2014, 12:58
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 100.00
- Squat: 147.50
- Dødløft: 165.00
 
Logbog: Ingen logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



Vil du vurdere at folk med lange lårben generelt er bygget bedre til Low Bar end high bar?
 
Reputation point: 15
 
Indlæg: 698
Tilmeldt: 14. maj 2013, 19:59
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 125.00
- Squat: 150.00
- Dødløft: 200.00
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



ksau skrev:Vil du vurdere at folk med lange lårben generelt er bygget bedre til Low Bar end high bar?


Hvis målet med din træning er at squatte mange kilo, vil low bar typisk være fordelagtigt, hvis du har lange lårben.
Brugeravatar
 
Reputation point: 25
 
Indlæg: 332
Tilmeldt: 17. okt 2010, 20:30
 
Træner her: Studie 7
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 140.00
- Squat: 230.00
- Dødløft: 232.50
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



SandyFrink skrev:Apropos Brad Gillingham, var det ikke noget med han var ved at dø forleden.
Vedhæftede filer
BG.png
Brugeravatar
 
Reputation point: 260
 
Indlæg: 2523
Tilmeldt: 13. mar 2015, 12:36
 
Logbog: Ingen logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



Meget lærerig artikel. :)
Brugeravatar
 
Reputation point: 260
 
Indlæg: 2523
Tilmeldt: 13. mar 2015, 12:36
 
Logbog: Ingen logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



serotonin skrev:Først og fremmest thumbs up for at hive noget neurovidenskab ind i debatten!

Spejlneuroner er et spændende fænomen, man bør alligevel forholde sig kritisk til det. Problemet er, at neuroner, hvis funktion primært er funderet i et psykisk fænomen, er utroligt svære at undersøge funktionen af, da man primært kun kan kigge på adfærden. Det kunne dog være interessant at undersøge via eksempelvis optogenetik eller chemogenetik.

Der er en lang række problemer ved denne teori - bl.a., hvorvidt den overhovedet kan overføres til mennesker, hvis hjerne er væsentlig mere sofistikeret.

Måske tager jeg fejl, men de referencer har umiddelbart ikke meget med spejlneuroner at gøre. Jeg har skimtet den ene og læst abstracts på de andre og jeg har endnu ikke fundet ordet "mirror neuron". Det kan dog være, at det gemmer sig i full article ved dem jeg ikke har kigget nærmere på.

Ikke desto mindre bør du lige hurtigt kigge på følgende:
"Eight Problems for the Mirror Neuron Theory of Action Understanding in Monkeys and Humans"
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773693/

Do Mirror Neurons Subserve Action Understanding?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3596437/


Min pointe er blot, at der stadig mangler megen evidens for, hvorvidt spejlneuroner overhovedet har en funktion/eksisterer i samme omfang og under de samme forudsætninger i den menneskelige hjerne og at det ikke er så simpelt, som det fremstilles :)


Mange tak for dit input :-)

Artiklerne, jeg referer til, omhandler alle motorisk læring - jeg er med på at der også netop diskuteres meget omkring spejlneuroner indenfor overførbarheden, når vi snakker den menneskelige hjerne og meget komplekse bevægelser. Jeg har med vilje forsøgt at holde det simpelt af hensyn til modtagere her på siden, men vi er helt enige i at det er et meget mere komplekst emne, og jeg vil med glæde tage et yderligere kig på de kilder, du referer til :-)
You can't really be strong until you can see a funny side to things

Personlig træning og fysioterapi
Følg bloggen på http://www.MoosFit.dk, Facebook eller Instagram #MoosFit
Brugeravatar
Månedens skribent: Maj 2009 Månedens skribent: Februar 2010
 
Reputation point: 897
 
Indlæg: 11744
Tilmeldt: 3. jul 2007, 23:20
Geografisk sted: www.moosfit.dk
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



Merodium skrev:Du snakker om at acceptere at man har lange lårben, og bare sætte sig tilbage i bunden. Jeg har lange ben og kort overkrop, men hvis mit formål med squats er maksimale gains på quads, er lang knævandring og så upright torso som muligt, stadig det mest optimale at sigte efter?


Ja, så vil det være *så meget knævandring som muligt*, der vil passe bedst til dét mål.

Jeg er dog også fuldstændigt i samme grøft som de resterende i denne tråd. Squat for at blive god til squat, for at løfte tunge kg, have en stor bevægelse der arbejder med rigtigt meget masse på samme tid og vil gøre dig brøle stærk. Squat på den måde, du er bedst bygget til.

Langt de fleste, jeg har observeret squattet for at prioritere bestemte muskelgrupper har enten måtte bruge utroligt lang tid på at indarbejde nye bevægemønstre og opbygge deres bevægelighed og kontrol til det i nærmest absurd grad. Hvis det er ´de,t man gerne vil, så er det cool, men der er uden tvivl folk, for hvem, squat adrig bliver en god quad-øvelse og hvor energien kunne være blevet brugt bedre.

Det er trods alt mange andre øvelser, der kunne egne sig bedre i det store perspektiv. Hvis det stadig skal være frivægtsøvelser så kunne de forskellige unilaterale øvelser og trapbardødløft være gode bud. :)
You can't really be strong until you can see a funny side to things

Personlig træning og fysioterapi
Følg bloggen på http://www.MoosFit.dk, Facebook eller Instagram #MoosFit
Brugeravatar
Månedens skribent: Maj 2009 Månedens skribent: Februar 2010
 
Reputation point: 897
 
Indlæg: 11744
Tilmeldt: 3. jul 2007, 23:20
Geografisk sted: www.moosfit.dk
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



jesperjakobsen skrev:
ksau skrev:Vil du vurdere at folk med lange lårben generelt er bygget bedre til Low Bar end high bar?


Hvis målet med din træning er at squatte mange kilo, vil low bar typisk være fordelagtigt, hvis du har lange lårben.


Hvad så hvis målet primært er masse? Vil det så give mening at køre low bar? Det er vel også en fordel at kunne løfte flere kg hvis målet er hypertrofi. :)
 
Reputation point: 15
 
Indlæg: 698
Tilmeldt: 14. maj 2013, 19:59
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 125.00
- Squat: 150.00
- Dødløft: 200.00
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Ingen kostplan



Comedian skrev:men der er uden tvivl folk, for hvem, squat adrig bliver en god quad-øvelse og hvor energien kunne være blevet brugt bedre.

Det er trods alt mange andre øvelser, der kunne egne sig bedre i det store perspektiv. Hvis det stadig skal være frivægtsøvelser så kunne de forskellige unilaterale øvelser og trapbardødløft være gode bud.


Det her er en generelt overset pointe, fordi mange af os nok har et lidt romantisk forhold til at back squatte, og derfor har skabt et eller andet dogme om at det er den bedste øvelse til alt. Hex bar dødløft er som sagt et godt bud på et alternativ, ligesom safety bar squat kunne være det.
Mvh Nikolaj Bach
Co-Admin på bb.dk
Skribent på bb.dk og bodylab.dk

Støt dem, der støtter os:
Bodyman Bodylab

Personlig træning i Aalborg I Personlig træning Online I Facebook
Brugeravatar
Månedens skribent: Juni 2008
Administrator
 
Reputation point: 675
 
Indlæg: 8990
Tilmeldt: 13. mar 2007, 21:51
Geografisk sted: Aalborg
 
Træner her: SPH GYM
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 50.40
- Squat: 37.00
- Dødløft: 75.00
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



ksau skrev:
jesperjakobsen skrev:
ksau skrev:Vil du vurdere at folk med lange lårben generelt er bygget bedre til Low Bar end high bar?


Hvis målet med din træning er at squatte mange kilo, vil low bar typisk være fordelagtigt, hvis du har lange lårben.


Hvad så hvis målet primært er masse? Vil det så give mening at køre low bar? Det er vel også en fordel at kunne løfte flere kg hvis målet er hypertrofi. :)


Imo har det ikke nødvendigvis stor betydning om man kører high bar eller semi-low bar (som mange gør). Det bevægeudslaget over knæet. og fordelingen af belastningen på underkroppen der er af betydning - og man squatter ikke nødvendigvis meget hoftedominant, bare fordi stangen er placeret lidt lavere.

Den totale belastning er en lidt overvurderet faktor, hvis målet er vækst af quads specifikt. Så handler det om hvor meget arbejde de laver, hvilket ikke nødvendigvis maksimereres med flest kg på stangen. Faktisk ser man generelt at aktiviteten af hofteekstensorerne øges uforholdsmæssigt i forhold til quads på tunge vægte i underkropsøvelser generelt.
Mvh Nikolaj Bach
Co-Admin på bb.dk
Skribent på bb.dk og bodylab.dk

Støt dem, der støtter os:
Bodyman Bodylab

Personlig træning i Aalborg I Personlig træning Online I Facebook
Brugeravatar
Månedens skribent: Juni 2008
Administrator
 
Reputation point: 675
 
Indlæg: 8990
Tilmeldt: 13. mar 2007, 21:51
Geografisk sted: Aalborg
 
Træner her: SPH GYM
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 50.40
- Squat: 37.00
- Dødløft: 75.00
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



Nick9000 skrev:
Comedian skrev:men der er uden tvivl folk, for hvem, squat adrig bliver en god quad-øvelse og hvor energien kunne være blevet brugt bedre.

Det er trods alt mange andre øvelser, der kunne egne sig bedre i det store perspektiv. Hvis det stadig skal være frivægtsøvelser så kunne de forskellige unilaterale øvelser og trapbardødløft være gode bud.


Det her er en generelt overset pointe, fordi mange af os nok har et lidt romantisk forhold til at back squatte, og derfor har skabt et eller andet dogme om at det er den bedste øvelse til alt. Hex bar dødløft er som sagt et godt bud på et alternativ, ligesom safety bar squat kunne være det.



I call bullshit. Alle ved at meningen med livet er tunge squats og store guns.
Brugeravatar
 
Reputation point: 25
 
Indlæg: 332
Tilmeldt: 17. okt 2010, 20:30
 
Træner her: Studie 7
 
Styrkeliste
- Bænkpres: 140.00
- Squat: 230.00
- Dødløft: 232.50
 
Logbog: Vis logbog
Galleri: Intet galleri
Kostplan: Vis kostplan



Tilbage til Reportager m.m.




Brugere online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 18 gæster