Fenrisulven skrev:Gliadin skaber immunrespons, og man har en kausal forklaring på det. Er dette ikke bevis nok? Hos nogle er det slemmere end andre - ' som det forholder sig med så meget andet. Celiac er den slemme del af spektret, men alle kan have problemer med fordøjelse af gluten. Folk uden celiac kan også skabe IgA når der indtages gluten, og nogle epidemiologiske studier viser forskel ved gluten-fri diæt hos ikke-celiac patienter. Men jeg ved ikke hvor prævalente problemerne er.
Uanset hvad, så mener jeg at alle bør overveje deres kost. Både mht. til gluten, casein, laktose, fructose, osv. osv. Det er ikke for at hænge gluten ud. Jeg undgår det dog personligt som var det gleipner.
Ellers tror jeg ikke at jeg kan "bevise" for dig, at det skaber fordøjelsesproblemer(og meget andet), ligesom du heller ikke kan "bevise" for mig, at det ikke gør. Det er måske værd at tage en uge af sit liv og udskifte mulige pathogener, og se hvordan man har det. Denne uge fandt jeg ud af, at jeg nok bør holde mig væk fra druer - formentlig pga. sulfitter. Må se igen efter lidt rødvin imorgen.
Hvis du nu læser mit indlæg ordentligt efter igen, så
ALT hvad vi spiser skaber i princippet et eller andet immun respons, så på den måde er gliadin ikke noget særligt. Spektret af immunreaktioner for dette specielle immunogen går dog noget længer e"ud" end for de fleste andre. Spørgsmålet er hvor hyppigt det forekommer. Indtil videre har "rigtig" glutenintolerance en prævalens på ca en halv promille og borderline tilfældene løfter vist op i et par procent. Det synes jeg ikke er et godt nok fundament til at komme med så generelle anbefalinger som anti-gluten folk som f.eks. poliquin gør.
Jeg fucking hader argumenter om hvad vi "skabt til" eller "ikke skabt til", men om noget er vi nok skabt til at kunne leve på så bredt et udvalg af fødeemner som muligt, idet det evolutionbiologisk har været en kompetitiv ulempe ikke at kunne tåle fødeemner.
Det handler ikke om at du har ret eller jeg ret som sådan. Jeg tvivler sådan set ikke på at de her fødevareintolerancer findes, men jeg tror bare ikke at der er så mange der har dem, og at intolerancerne som sådan er stærke nok til at udgøre en sygdomsbyrde, der skal danne basis for kostvejledning til almindelige mennesker. Det er simpelthen forkert at sige at f.eks. gluten er et problem for de fleste mennesker. For langt de fleste gør det nemlig ingen forskel whatsoever - men det betyder jo ikke at det er ligegyldigt. JEg efterlyser denne nuancering lidt mere...