Side 1 af 1

Dødløft

Indlæg: 11. jan 2017, 15:08
af Fatbody
Jeg er en ældre herre på 37 år der efter mange års pause fra styrketræning er startet igen for et par måneder siden.
Jeg har ikke tidligere trænet dødløft (eller ryg særligt meget), men kan læse mig til- og mærke, at det er en kongeøvelse!

Jeg er startet rimelig forsigtigt op med mine dødløft for at lære teknikken (set et hav af youtubevideoer og fået en til at observere).
Alligevel er min lænd dog ret stiv i det de dage, jeg har smidt lidt ekstra kg. på.
Jeg har derfor primært kørt zumo varianten, som ikke er så hård ved lænden men i mandags skulle jeg prøve den traditionelle, hvilket resulterede i, at jeg nærmest ikke kunne rette mig ud efter jeg havde siddet ned (sådan havde jeg det mandag aften og i går). I dag går det dog langt bedre.

Jeg har ikke deciderede smerter, men det er som om, min lænd låser, når jeg har siddet ned, og jeg skal lige strække mig langsomt.
Har prøvet det samme for nogle uger siden i forbindelse med dødløft...

Er det helt "normalt" for en rookie som mig med et kontorjob eller tænker I, jeg skal justere teknikken eller bare holde igen??

Jeg kører aldrig dødløft til "failure" men er rimelig forsigtig. Smider max 80-90 kg. på (jeg vejer 82 kg.) og kører max dødløft 2 gange ugentligt.

Re: Dødløft

Indlæg: 11. jan 2017, 15:25
af philip15
Smid en video op det gør det meget nemmer at vudere om det på grund af dårlig teknik eller evt andet, nogen gange syntes man jo ens form er fin men det syntes andre øjne ikke altid.. :)

Re: Dødløft

Indlæg: 11. jan 2017, 19:16
af Fatbody
Hej Philip

Teknikken er sidder nok ikke helt i skabet endnu, men jeg har ikke helt udstyret til at optage en video :(
Har en erfaren kammerat jeg lige vil tage med på råd næste gang ift. teknikken.

Spørgsmålet gik nok også lidt på, om I andre har oplevet en meget stiv lænd, som jeg beskriver efter dødløft, altså om der er "normal" muskelømhed, eller om jeg skal holde lidt igen?

Re: Dødløft

Indlæg: 11. jan 2017, 22:23
af FHecht
Hvis du føler, at du bliver låst i lænden eller oplever anden form for ubehag, så er det en god ide at gå ned i vægt.

Hvordan føles det at dødløfte med halvdelen af vægten? Hvis du ikke oplever nogen symptomer, så har du fundet en passende belastning. Dernæst prøver du langsomt at øge vægten for hvert træningspas, således at din krop har mulighed for at tilpasse sig den øgede belastning.

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 08:55
af Fatbody
Tak for dit råd FHect og det vil jeg helt sikkert følge :)
Må nok bare erkende, at lænden er et af mine svageste punkter og så langsomt træne "lænde-musklerne" op.

Er heldigvis noget nær symptomfri, så det har "bare" været en slem gang muskelømhed.

Tænker I, jeg skal satse på det traditionelle dødløft (med langsom vægtøgning) eller tage SUMO varianten?

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 09:52
af Kidd
Jeg har haft et problem tidligere, som kunne beskrives ved at min lænd var 'låst'.

Mit problem var at min ene glute var enormt spændt/stram, og når jeg skulle squatte/dødløfte, og holde lænden neutral, så trak min lændemuskulatur ekstra meget for at kompensere.

Løsningen var at strække glutes og lænd. Meget. Dagligt. I flere udgaver. Prøv et glute stræk, det kan være du har meget begrænset bevægelighed.

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 12:21
af Fatbody
Tror du har fat i noget af det rigtige Kidd! Jeg har løbet i mange år og har bl.a. som følge heraf nogle ret fastlåste/stive glutes.
Vil prøve med lidt udstrækning som du anbefaler og så tror jeg bare, jeg i en periode skal bruge Zumo dødløft varianten hvor glutsen i højere grad aktiveres og styrkes :)

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 13:08
af Gormez
Fatbody skrev:Tror du har fat i noget af det rigtige Kidd! Jeg har løbet i mange år og har bl.a. som følge heraf nogle ret fastlåste/stive glutes.
Vil prøve med lidt udstrækning som du anbefaler og så tror jeg bare, jeg i en periode skal bruge Zumo dødløft varianten hvor glutsen i højere grad aktiveres og styrkes :)


Sumo dødløft fordrer ikke nødvendigvis en højere aktivering af ballerne sammenlignet med konventionel - der er lavet et fremragende studie i 2002 som direkte sammenligner EMG aktiviteten mellem de to varianter og påviser ensartet aktivering af hofte strækkerne (gluteus maximus, biceps femoris, semitendinosus og semimembranosus). Med forbehold for at EMG ikke fortæller hele historien, individuelle forskelle i teknisk udførsel, samt at der muligvis er lavet noget nyere forskning som jeg ikke kender - så er der ikke rigtigt noget belæg for at sumo dødløft skulle være en SÆRLIGT velegnet balle bygger.

Det er givetvis en bedre investering at prioritere øvelser med særligt stor hoftefleksion/ekstension hvis man ønsker særligt fokus på hoftestrækkerne.

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 13:27
af Jmt
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jp ... 1/_article

Der er noget forskning der indikerer at positionering af hoften i abduktion og ekstern rotation (som f.eks. ved et sumo DL) medfører øget EMG aktivitet i glutes i forhold til at holde hoften neutralt (som man mere eller mindre gør i KV DL). Om det nødvendigvis betyder flere gains siger studiet dog intet om.

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 13:32
af SoS
Du får lige en lægmandskommentar:

Dødløft er en kongeøvelse, men gør ikke rygtræning alene. Der er andre glimrende øvelser som også er vigtige, og som i længden vil konditionere dig til tungere dødløft.

DB Romanian DL
Good mornings
Varianter af backraises
etc.

Direkte fra kontorstol til tunge dødløft tager tid, og øget bevægelighed og ekstra fokus på lænd er måske en idé. At træne den nemmeste variant (for dig) af dødløft, kan bare være at arbejde omkring problemet istedet for at løse det. Lidt anekdotebaseret, men måske også relevant kommentar: Hvis jeg træner lænd tilstrækkelig hårdt får jeg massive doms, der kan opleves som stivhed og ømhed, men ikke "ondt i ryggen" - forskellen er dog lille.

Re: Dødløft

Indlæg: 12. jan 2017, 13:55
af Gormez
Jmt skrev:https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/26/12/26_jpts-2014-371/_article

Der er noget forskning der indikerer at positionering af hoften i abduktion og ekstern rotation (som f.eks. ved et sumo DL) medfører øget EMG aktivitet i glutes i forhold til at holde hoften neutralt (som man mere eller mindre gør i KV DL). Om det nødvendigvis betyder flere gains siger studiet dog intet om.


Nu kan jeg kun lige læse abstractet men det fremgår at dén analyse beskæftiger sig med hvorvidt forskellige positioner påvirker selektiv aktivering af hoftestrækkerne - hvilket du naturligvis kan have ret I teoretisk kunne give sumo dødløften merit qua udadrotationen i hoften. Det er interessant nok ud fra et akademisk perspektiv - men det står bare svagt i en praktisk kontekst når data fra målinger direkte på løftet ikke viser nogen forskel i aktiveringsgraden.

Godt nok er EMG signaler ikke ligefrem trivielle at arbejde med fordi de kan påvirkes af ekstremt mange faktorer - men såfremt abduktion og udadrotation i hoften havde en nævneværdig indflydelse på aktiviteten i gluteus maximus i en flerleds bevægelse under belastning burde det umiddelbart komme til udtryk i en direkte måling.