Nick9000 skrev:Franz: Men størstedelen af den litteratur du omtaler, viser jo netop at sammenhængen mellem kolesterolindtag fra kosten, og kolesterolværdier i blodet i bedste fald er tvivlsom, ligesom sammenhængen mellem kolestorelværdier og hjertekarsygdom også er usikker.
Derfor forholder jeg mig også skeptisk overfor at det skulle være fraværet af kolesterol, og ikke de adskillige andre gavnlige bestanddele i en overvejende vegetabilsk kost, som har en gavnlig virkning på vaskulær skade. Btw, ens blodkar skal virkelig være fucked, for at endothelcellerne ikke kan producere NO.
At finde ud af hvor stor risiko man har for hjerte-karsygdom synes noget komplekst. Selv højt HDL 'god kolesterol' (skraldebiler) kan for eksempel være et udtryk for at der i virkeligheden spises ret dårlig kost, der skader arterier, da kroppen hos visse mennesker jo selv opregulerer HDL (produktionen af skraldevogne). Man kan ikke direkte aflæse ens sundhed af kolesterol.
Desuden har lav HDL 'god kolesterol' heller ikke samme prognostisk signfikans for udvikling af hjertekarsygdomme hos veganere der spiser meget fedtfattigt (Dean Ornish).
Som jeg skrev var det første et forsigtigt udgangspunkt, men jeg vil ikke afvise der kan være ekstra sundheds-fordele i forbindelse med hjerte-karsygdomme ved at adoptere decideret fedtfattig plantebaseret kost der nedbringer kolesterol radikalt (Ornish, Pritikin, Esselstyn, Mcdougall diæterne). Esseltyn bruger udover kostomlægning endvidere statiner til hans patienter for at bringe dem langt ned under kolesterol-normalen og opnår imponerende resultater dermed.
Der er forskel på at nedbringe risiko for hjertekarsygdom betragtelig gennem at spise meget grønt for at beskytte sig mod de andre ting man spiser og så til at gøre sig skudsikker som det hævdes at man kan på en strikt fedtfattig vegansk diæt, hvor man
helt udelader ting der gør direkte skade på arterier. I en af videoerne omtales vist en case med en person der udvikle et hjertekar-problem ét enkelt uheldigt sted, skadet af forkert kost.
Da jeg selv påtænker at øge fedtindtaget betragtelig i min kost, og i øvrigt bliver spurgt til råds af andre om kost, har jeg naturligvis interesse i at undersøge de stærkeste argumenter veganere kan præstere imod fedt.
Olivenolie laver iflg. Esselstyn direkte målbar skade på arterierne:
Scary Effect Olive Oil Has On Arteries- Dr Caldwell Esselstynhttps://www.youtube.com/watch?v=o3OqwyvauNkOmvendt gør gulerødder og kål næppe skade på artier. Og det bliver bare unægtelig kompliceret jo mere man blander ting ind i kosten som sodavand, mælk, kød, mættet fedt, sukker, olie, kaffe, kolesterol, osv. MEsseltyn taler videre om at han har veganere der gør de fleste ting rigtige, men først bliver fri af kardio-vaskulære sygdom når de helt dropper olien og mættet fedt fra nødder.
Nuts, Seeds, & Avocados Healthy for CVD? | Caldwell Esselstyn, M.D.https://www.youtube.com/watch?v=rWOwZTo6GBE&t=155sSå har du den sundere middelhavs-diæt (som vel mere eller mindre er det du advokerer) som Esselstyn medgiver er bedre end standardkost, men uacceptable for de sundhedsbevidste veganere, eller hans patienter, hvor det ikke er nok at nedsætte hastigheden hvormed hjertekar-sygdomme kan udvikle sig, det må aldrig kunne udvikle sig. Til det behøves, argumenteres det, meget fedtfattig vegansk kost (kun cirka 10% af energien fra fedt).
Mediterranean Diet Is A Hoax - Esselstynhttps://www.youtube.com/watch?v=wtPv-_eSN4wBtw, ens blodkar skal virkelig være fucked, for at endothelcellerne ikke kan producere NO
Well, evnen behøver kun at være
nedsat i nogen grad for at bringe en i problemer. Man må i det mindste sige at det er ret bemærkelsesværdigt hvordan de konventionelle diæter til hjertepatienter virker så ringe som de gør, en betragtelig del af dem dør, i sammenligning med Esselstyn's diæt der bringer kolesterol langt ned (evt. med hjælp af statiner). Og når vi først taler langt ned, til noget man normalt kun ser i visse oprindelige kulturer rundt omkring i verden, nævnt i mit forrige indlæg, så er jeg ikke længere sikker på at æg
ikke har betydning for kolesterol (hos veganere).
Han anbefaler desuden kål og mørkegrønne grøntsager til
ethvert måltid, da det netop øger den kritiske NO.
(skulle lige genfinde videoer jeg blev tilsendt på mail før jeg kunne svare).