Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65681 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er peinoin

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049574 indlæg i 100422 emner

1 nye indlæg i dag


Online
I alt: 1389
Medlemmer: 3
Skjulte: 0
Gæster: 1386

Følg bodybuilding.dk på

Interview med Joachim B. Olsen

Skrevet af bodybuilding.dk

Alder: 32
Navn, hvad står B. for? Brøchner, så det bliver Joachim Brøchner Olsen
Uddannelse? Histore i Idaho 99-02, gymnasie
Familie, kone børn? kæreste og barn
Vægt: 118 (125 inseason) 143 max
Højde: 183
Fedtprocent: 12

Starten

Hvordan og hvorfor startede du din karriere som atletikudøver?

Jeg startede karrieren som ti-årig med at dyrke atletik. På daværende tidspunkt var det ikke specielt kuglestød, men alle atletikdisciplinerne der interesserede mig. Som teenager var det mest kastedisciplinerne der fangede min interesse, især discuskast gjorde jeg rigtigt meget i.

Hvorfor skiftede du fra discuskast til kuglestød?

Jamen det var faktisk først i starten af tyverne det blev alvor med kuglestød. Jeg skiftede fra discuskast fordi jeg var bedre bygget til kuglestød. I discuskast er det meget afgørende at man har en lang kastearm for at få mest muligt fart på discen. Mine arme var ikke specielt lange så derfor var kuglestød mere oplagt. Derudover er ringen, som vi kaster fra, mindre i kuglestød og rotationen i kroppen foregår på et mindre område hvilket også passede bedre til min bygning.


Joachim igang med kastetræningen

Var du stærk da du startede?

Jeg var rimeligt stærk og godt bygget inden jeg begyndte på atletik og vægttræning, men min største force var at jeg fik meget hurtig fremgang af at træne med vægte. Da jeg som ca 13 årig begyndte at styrketræne fik jeg meget hurtige fremskridt og jeg har sidenhen fået taget en muskelbiopsi som viste at jeg har mange hvide fibre, dvs et rigtigt godt potentiale for at vokse og blive eksplosiv. Jeg havde en træner til vægttræningen allerede fra jeg var 13, og da det blev alvor med kuglestød fik jeg en træner som team danmark havde udvalgt.

Har du haft nogle skader i karrieren der har sat dig tilbage?

Min lysken revet op to, tre gange, og jeg har også haft et par skader med hånden. Det har resulteret i at jeg blev nødt til at holde nogle perioder med lettere træning, men deciderede pauser har der ikke været noget af rigtigt. Både mentalt og fysisk er det vigtigt for mig at jeg tager op i centeret alligevel.  Op til et halvt års” pause”, men stadig lidt træning, så meget som muligt. Mentalt betyder det også meget for mig at komme op og være sammen med de andre atleter og ikke glemme hvordan atmosfæren er. Og selvom jeg ikke får trænet hele kroppen igennem så træner jeg de dele jeg kan uden at det gør ondt eller gør skaden værre. Det at man får rørt sig lidt kan også hjælpe på restitutionen jo.


Friche interviewer Joachim med sine vanlige dybdegående spørgsmål

Er der nogle tidligere kuglestødere i familien?

Nej, overhovedet ikke. Jeg har en fætter der spiller i første division i fodbold og en anden fætter der er ret god til judo.

Har du haft nogen forbilleder?

Jeg har haft rigtigt mange forbilleder gennem tiden. I starten af karrieren da jeg dyrkede alle de forskellige discipliner i atletik var det meget Carl Lewis, Michael Johnson og hvem der ellers var store dengang. Senere hen blev det den tyske kuglestøder Ulf Timmerman og den amerikanske kuglestøder Randy Barnson. Det var i øvrigt en ret fed oplevelse da jeg i Monaco tangerede Randy Barnsons personlige rekord.

Har du nogle gode råd til en nybegynder der gerne vil støde kugler?

Man skal gå til atletik. Generelt synes jeg man bør prøve så mange ting som muligt, og finde det man er god til. De fleste af de gode har trænet hårdt fra de var meget små. Når du er 18-19 skal du helst have nogle års erfaring med sport og styrketræning hvis du skal blande dig i verdenseliten, men generelt  tror jeg at alle der brænder for det og bliver  ved med at gå efter målet nok skal nå det. Folk er forskelligt bygget og det er meget individuelt hvad man har talent for, men alle har et eller andet talent, og hvis de dyrker det seriøst og disciplineret så skal de nok komme langt. Jeg mener også det er vigtigt at man først og fremmest dyrker den primære sport, det vil sige kuglestød for mit vedkommende. Med hensyn til styrketræningen gælder det om at bygge en god grundstyrke og koordination i kroppen fra starten af. Jeg trænede et ganske basic fullbodyprogram med noget træk, squat, bænk osv, tre gange ugenligt i starten af som teenager. Jeg kørte aldrig rigtigt over 80 procent, emn fokuserede meget på korrekt teknik og god fart i løftene. Udover styrketræningen lavede jeg både discuskast og kuglestød næsten hver dag.

Kuglestød

Hvor store er kuglerne du kaster med og hvad er dine rekorder og hvilke stævner har du været til og vundet?

Som senior støder vi med kugler der vejer 7.26 kilo. I ungdomsrækkerne stødes der med lettere kugler afhængig af hvor gammel man er.  Min personlige rekord blev sat i Estland i 2004, det første stævne jeg var til det år. Ikke noget stort stævne, men det at det var årets først stævne, gjorde at jeg ikke var nervøs og ikke skulle ud og præstere noget særligt. I alt har jeg nok omkring 300 stævner på bagen, men puha, det har jeg ikke noget præcist tal på. De største jeg har vundet er EM indendørs i 2005, Grandprix finale i Monaco i 2004 og Golden League i Berlin i 2005.


Dansk rekord i kuglestød


Hvad er din største oplevelse som kuglestøder? Podieplacering, rekord?

Det største må helt klart være OL i 2004. OL er altid en kæmpe oplevelse, men i 2004 blev det afholdt på Olympia i Athen, Grækenland. Hele den atmosfære der var da vi kuglestødere stod med 15000 tilskuere, der kun var kommet for at se os kæmpe på det antikke stadion var helt fantastisk. Den historie stedet har og de rammer der var på selve dagen var perfekte. Derudover fik jeg en bronzemedalje med et stød på 21.07 meter, som selvfølgelig også er en meget speciel præstation til de olympiske lege.


Billede fra Athen da bronzemedaljen var en realitet

Hvor teknisk krævende er kuglestød i forhold til råstyrke?

Det er meget teknisk betonet. Rigtigt meget. Det handler meget om at få fart i kuglen og det kommer kun ved hjælp af den rigtige teknik. Det er meget forskelligt hvor meget råstyrke kuglestødere har, men teknikken er helt klart også det mest afgørende.

Hvor meget råstyrke har du så i forhold til de andre?

Jeg ligger ca midt i feltet. Ikke en af dem med allermest råstyrke, men heller ikke i bunden. .

Gør du nogen brug af mentaltræning?

Tja, både og. Jeg ved at når jeg har trænet så længe, og haft alle de træningspas jeg har, at så er jeg stærk på dagen og klar til at kaste. Alt den fysiske forberedelse og optakten til de store stævner gør at man ved at man er klar. Og jeg ved at selvom jeg har en dårlig dag, så kan jeg stadig præstere at lave nogle gode resultater.


Joachim stille og roligt tilbagelænet i Bodymanjakken under interviewet

Hvad motiverede dig til at fortsætte så lang tid?

Altid kunne lide det. Først og fremmest fordi jeg kan lide sporten. De store stævner, at komme ud præstere og lave gode resultater. Også selve rutinerne i hverdagen er jeg glad for. Det at jeg ved hvornår jeg skal træne, hvad jeg skal træne, og hvornår jeg skal spise er nogle af de rutiner jeg holder rigtigt meget af. Også det at der altid er noget at arbejde med, man kan altid lave et eller andet bedre end sidst. Det giver motivation til at holde så længe.

Hvordan kan det være at du er endt som en af de bedste kuglestødere i verden?

Først og fremmest er det mit hårde arbejde og gode fysiske talenter. Det vigtigste tror jeg helt sikkert er at jeg er blevet ved med at træne. Mine fysiske fordele er nogenlunde, men bestemt ikke det hele. Selvdisciplin og vilje er helt klart nøgleordene.

Skal dine børn være kuglestødere?

Ikke hvis de ikke har lyst. Jeg håber at de finder en eller anden sport, eller anden hobby, som kuglestød har givet mig. Og hvis de finder en sådan hobby vil jeg støtte dem alt hvad jeg kan. De skal selvfølgelig have de bedste muligheder for at leve deres drømme ud, men det med at pace børn til at gøre noget hænger ikke sammen med den kultur vi lever i.  Jeg tror på den personlige frihed og at folk skal have lov til at træffe deres egne valg. Og når de træffer deres egne valg tror jeg også de vil følge mere end hvis jeg træffer dem for dem. Den indre ild skal være der. Et andet vigtigt aspekt er at finde et godt team, altså nogle folk der kan hjælpe dem og fungere som en gruppe. Når man har et godt team der er med til at motivere hinanden så kan man komme meget længere end hvis man selv stod med det.

Hverdagen

Hvad lever man af som kuglestøder?

Jamen det er sådan set selve sporten jeg lever af. Vi får et sted mellem 3 og 5000 euro for at stille op og 2 til 10000 for medaljer afhængig af placeringen. Og hvis jeg har en ti-tolv stævner på et år med en god sjat medaljer så er det jo en god sjat. Derudover får jeg jo penge af diverse sponsorer.


Joachim medvirkende i en reklame for noget flute af en art...

Hvad med team danmark, hjælper de ikke også?

Team danmark har hjulpet rigtigt meget, men ikke på den måde direkte økonomisk. De har hjulpet mig med at finde en dygtig læge, en dygtig fysioterapeut, en god træner og så videre, men det er alt sammen kun træningsrelaterede ting de hjælper med. Deres hjælp afhænger også af niveauet på indtjeningen, og når jeg får så meget som jeg gør for at stille op så hjælper de ikke længere.

Har du ofret mange sociale ting pga din træning?

Det synes jeg faktisk ikke, selvom mange nok ville tro det. Jeg har sagt nej til en del byture i tidens løb naturligvis, men ikke fordi jeg ikke følte jeg måtte, men nærmere fordi jeg ikke gad rigtigt. For mig var det meget vigtigere at være klar til træningen dagen efter end at gå i byen, så det føles ikke rigtigt som et offer. Da jeg kom op i tyverne kunne jeg da godt se at nogle af mine jævnaldrende var foran mig i mange andre relationer end træning, men det handler jo bare om at prioritere. Hvis jeg kunne starte forfra ville jeg helt sikkert prioritere det samme igen. Og i øvrigt så kan jeg jo stadig nå at opleve en masse, jeg er jo kun 32 og jeg er sikker på der venter en masse spændende oplevelser forude stadigvæk.

Hvordan ser en typisk hver dag ud?

Jeg står op kl 8, tager til træning kl 10, hjem og spise frokost 13. Derefter nupper jeg et mellemmåltid inden træning kl 17, hjemme igen ved 19 tiden, spiser aftensmad, slapper lidt af og så napper jeg en proteindrik inden sengetid. Jeg har en fridag hver uge hvor jeg slapper helt af og lader kroppen restituere. Min kæreste, Karen, er tidligere atletikudøver og derfor meget forstående og støttende overfor mine rutiner og behov i forhold til træning og kost. Hun kommer også fra en familie hvor der har været tradition for meget sport og hun er tit med på ture til stævner i udlandet sammen med vores datter. Så familieliv og sport går op i en højere enhed for mig, hvilket også er ekstremt vigtigt for at det har kunnet lade sig gøre. Vi mødtes faktisk også igennem atletikken første gang.

Træning


Joachim "poserer" i Bodymanjakken

Hvor mange træningspas har/havde du ca om ugen? Styrke- og kuglestødstræning? GPP? Cardio?

Jeg havde 9 til 12 pas om ugen. 4 til 6 pas med kuglestød og resten i vægtlokalet. Tiden var ca. fordelt 35 til 45 procent på banen og… ja, det modsvarende i vægtlokalet. Det er meget lidt cardio jeg dyrker. Opvarmningen er meget vigtig for mig, og indeholder en lille smule cardio. Ofte lidt interval løb på forskellige måder, med korte sprints. Jeg varmer altid op som om jeg skulle ind og løfte 110 procent af mit max. Både fysisk og psykisk hjælper det mig meget med en god opvarmning. Derudover har jeg haft lidt slædetræk, og andet GPP træning, især i starten af sæsonen. Det bliver også til enkelte jogging ture i starten af sæsonen, men med lav intensitet. Jeg har også lavet noget træning med kettlebells for at øge udholdenheden lidt, bare nogle cleans, snatches og swings, og noget andet af det helt basale. I øvrigt mener jeg at gode træningsmakkere kan være rigtigt gode hjælp under træningen og opvarmningen.

Hvem træner du så sammen med?

Da jeg læste i Idaho i USA trænede jeg meget sammen med andre fra universitetet. Herhjemme træner jeg sammen med andre atletik folk. Og det at man er med til at presse hinanden og støtte hinanden er ekstremt vigtigt for at fungerer ordentligt. Det er også med til at give lidt konkurrence moment at der er flere i gang samtidig.

Har du en træner?

Ja, det har jeg, han hedder Simon Stewart. Han er landstræner for atletiklandsholdet, men primært tilknyttet mig. Derudover har jeg, via team dk, en læge der hedder Sven Erik, og en fysioterapeut der hedder Gitte. Derudover har jeg  en manager, som udover at være manager for mig også er manager for Tom Kristensen, Aqua, og diverse andre


Og vupti, sådan ser den ud bagfra

Hvad med kosten, styrer du den selv?

Ja, det gør jeg faktisk. Eller det vil sige at jeg har fået meget hjælp fra Simon omkring emnet men jeg har altid selv styret det. Der har aldrig været nogle deciderede diætister. I kuglestød er der jo heller ingen vægtklasser, så det gør ikke noget at jeg vejer godt til. Og jeg kan jo godt selv se hvis jeg er ved at blive for tyk. Hovedreglen er at jeg indtager 2.5 til 3 gram protein pr kilo kropsvægt hver dag. Kulhydraterne cykler jeg også. Indimellem kører jeg et par uger, max tre, med et lavt indtag af kulhydrater. Ti dage inden konkurrencen skruer jeg så igen op for indtaget for at få et maksimalt boost så jeg er helt klar på dagen. Det er hovedsageligt kulhydraterne der reguleres op og ned på, fedt og protein holdes rimeligt konstant.

Hvilke øvelser kører du mest?

Det er meget basalt det jeg kører af øvelser. Meget squat, bænk, dødløft, mili og andre overhead press øvelser. Chinups, pullups osv. Derudover har jeg eksperimenteret lidt med kæder og bands, mest bands. Brugt almindelige bands til dynamisk træning og reverse bands til tunge løft. Selvfølgelig er der også masser af rotationstræning og core træning.

Hvilken sæt/rep range arbejder du mest med?

7-3 gentagelser, sjældent over 7, kun lidt i starten af sæsonen. 4*7 køres tit i grundperioden. Det 3. Sæt køres tit relativt tungt og så bruges det fjerde sæt som backoff. 3’erne ender typisk på 85 procent, en sjælden gang imellem på 90.  Jeg tror at både volumen og intensitet er meget vigtig for min fremgang. Jeg indleder ofte sæsonen med relativt høj volumen og så øges intensiteten gradvist og volumen falder op mod konkurrencen. De sidste fire uger inden konkurrencen bliver en miniudgave af hele årsplanen, så jeg får opbygget og klargjort alle de kvalitetter jeg har trænet i løbet af året, hypertrofi, fart, styrke osv for at stå stærkest muligt på selve dagen.

Hvordan ser dit split ud?

Jeg har kørt mange splits delt op i grupper. I de senere år er det blevet upopulært indenfor sport generelt at dele det op i muskelgrupper og ikke bevægelser, men for mig har det virket. Jeg har gennem tiden ekseprimenteret med mange forskellige metoder, og kigget en del efter inspiration rundt omkring, bl.a. hos DeFrancos WSB, men den her struktur er den der har givet de bedste fremskridt.
Basisskelet ser sådan her ud:

Dag 1 ben:  vend, front squat som opv, squat (OL squat, higbar)
Dag 2 bryst: bænk, skrå bænk, pullups, lidt flies, men mest pres
Dag 3 ryg:  Hiv, dødløft, stivbenet, baglår, bodydrops (nordic lowers), reverse hypers.
Dag 4 skulder: Mili, DB, stille dag, lidt flere reps, lidt lavere intenstitet.
Dag 5 Fri
Dag 6 Forfra
Min krop skal have en 5 dages rutine, hverken mere eller mindre har fungeret for mig rigtigt.

Kunne vi se en komplet årsplan og nogle detaljerede cyklusser?

Det kan i sagtens, det sender jeg på mail. Der er ikke noget der er hemmeligt.

Hvad er dine maxløft i de forskellige øvelser?

Squat, aldrig rigtigt maxet, men har lavet mange 3’ere på 290 med bælte og ekstremt dårlige knæbind. Nærmest knækogere.
Dødløft, heller aldrig maxet helt ud, men en 3’er på 350 med straps
Bænk, en 1er på 240 og en 3’er på 230 er det bedste jeg har lavet. Men det er heller ikke maxet helt ud.
Military press, en 3’er på 150.
Vend, 195
Råtræk, 1er på 150, 3er på 140. Kan ikke komme helt ned og sidde længere. Som ung var jeg god til det.
Men generelt tager maxløft for lang tids restitution til at jeg laver det. Det bliver som regel kun til nogle tunge 3ere.

Er der nogle specielle øvelser der er meget overførbare til kuglestød?

Deciderede sportsspecifikke øvelser vil jeg ikke sige jeg har brugt ret meget. Sportsspecifikke øvelser forbinder jeg meget med øvelser der forsøger at efterligne banerne i sporten meget præcist, og det mener jeg man ligeså godt kan gøre ved at kaste med kuglerne. Det er hovedsageligt råstyrke og eksplosivitet jeg har brugt styrketræningen til at forbedre. Men jeg har lavet en del unilateralt og rotation som det der kommer nærmest overførbare øvelser. Jeg har været rigigt glad for at køre en abcirkel som opvarmning hvor jeg får varmet coren rigtigt godt op inden selve styrketræningen. Det synes jeg flere burde gøre.

Er du ikke bange for at udtrætte coren inden de store øvelser?

Det synes jeg overhovedet ikke jeg har haft problemer med. Det virker bare som god opvarmning, men jeg kører mig selvfølgelig heller ikke helt død i øvelserne.

Hvad er din træningsfilosofi? “No pain, no gain,” eller “no brain no gain”?

Det må være lidt af hvert. Kroppen skal presses indimellem, men man skal vælge tidspunkterne forsigtigt og ikke gøre det for tit. Jeg har puttet lidt for meget på engang imellem, senest med den discus jeg stadig døjer med.

Hvad skyldtes det egentlig?

Jeg tror at det var fordi jeg var begyndt at lave for mange sidebends med håndvægte. Ryggen har altid været min største styrke så jeg tror ikke kun det var dødløften. Jeg er næsten sikker på at jeg lavet en eller anden skæv bevægelse inden jeg tog dødløften. Men det var så under dødløften der fik det til at gå helt galt

Hvordan trænede du inden du fik træner på?

Designede selv programmerne men fik meget hjælp til teknikken og han hjalp også med at rette programmerne igennem.  Da jeg var på toppen lavede jeg sådan set også selv programmerne, og så rettede Simon dem. Jeg satte tit procenterne for højt og så satte. I starten kørte jeg som regel tre uger med 4*7 på 70 procent og så en uge hvor jeg maxede. Ikke altid 1’ere, men tit 3’ere. Senere hen blev det meget lineær progression med den skabelon jeg forklarede tidligere. I mine teenage år kørte jeg mine squat for høje, og det resulterede i en del ubalance mellem forlår og baglår, og det førte så til nogle fibersprængninger. Jeg lærte også hurtigt at jeg skulle køre en masse til den øvre ryg for at give balance i forhold til alle de kuglestød jeg havde på banen. Det var rimeligt standard det jeg kørte, Bendover rows. Pull-ups, one arm dumbell rows og så videre.

Bruger du bands og kæder i din træning?

Jeg har brugt en del bands gennem tiden, både almindelige og reverse. Mest for variationens skyld, men jeg synes også det gav godt i toppen. Jeg har til gengæld, især i de senere år, brugt en del eccentrisk træning med omkring 120 procent af max. Det hjalp rigtigt godt med massen, men ikke rigtigt med eksplosiviteten. I squatten fungerede det bedst, der var jeg oppe og køre en 4er på 350 på et tidspunkt. I bænken gik det for meget udover hæftningerne når jeg kørte så tungt. Der burde jeg have holdt mig omkring mit max og så nok have taget lidt flere reps der. Teknikken blev for dårlig i bænken tror jeg.

Hvem har lært dig teknikken i de forskellige øvelser?

Jamen det har været lidt blandet. Kim Lynge arbejdede meget med min teknik i vægtløftning især, og Niels Stærkjær har hjulpet rigtigt meget især med de tre styrkeløft, andre øvelser, og ja, generelle råd omkring træning.

Hvad er de vigtigste principper for din styrkefremgang?

Stor alsidighed, bygget op omkring store øvelser. En stor base /grundtræning med masser af volumen, og engang imellem løfte rigtigt tungt. Hypertrofi har ikke været noget problem for mig.

Har du brugt omegawaven i din træning? Hvis ja, har du haft fordele og hvordan foregår det når du gør det?

Ja det har jeg, og jeg har faktisk haft rigtigt stor glæde af den. Der er jo ikke noget magisk over den, men jeg har brugt den meget til at indsamle data og brugt det til at forudse hvornår jeg peaker. Det har også været med til at forhindre at jeg har overtrænet er jeg sikker på. Det krævede dog en del omstillingsvillighed fra min side at begynde at bruge den.

Har du nogensinde ført log over din træning?


Bay, Joachim B. og Friche... Vi er sgu da næsten lige så buff som Joachim

Har aldrig rigtigt haft behov for det. Min træner var næsten altid med i lokalet når jeg trænede, så han fik den information om min styrke som han skulle have. Det har helt klart også været med til at gøre at jeg har været mere disciplineret omkring det vægttræningen end jeg ellers ville have været, altså i forhold til at overholde pauselængder osv. På banen har jeg tit gået og leget lidt selv. Følt på kuglerne og kastet det jeg havde lyst til. Også for hele tiden at huske at kuglerne er det centrale i min sport.

Hvordan træner du lige inden konkurrencer?

Generelt støder jeg altid bedst dagen efter jeg har trænet squat. En tung 3er i squatten dagen inden konkurrence har jeg tit gjort, og det har gjort at jeg stødte længere end normalt. En tung 7er har jeg også brugt et par gange, men har helt klart bedst erfaring med tunge 3ere.  Især i starten karrieren fik jeg rigtigt meget udbytte af det fordi jeg lige præcist peakede til kvalifikationsrunden dagen efter. Senere i karrieren hvor kvalifikationsrunden var mindre vigtig, idet jeg var blevet meget bedre, burde jeg nok have gjort det anderledes. Desværre er det sådan i kuglestød at kval-runden og finalen ligger på samme dag, og det gik tit sådan at jeg peakede mest til kval-runden, og ikke så meget om aftenen i finalen. Der burde jeg have fokuseret mere på at peake om aftenen og måske brugt kval-runden og formiddagen til at give et boost til om aftenen.

Hvordan træner du de forskellige energisystemer?

Lidt jog i programmet til kuglestød. Opvarmning dækker mit behov for GPP. Det gælder jo om at bruge træningspassene på det der er vigtigst og ikke skyde med alt for meget spredehagl. Der er jo ingen der kan holde til at træne ubegrænset.

Har du gjort brug af plyometrisk træning?

Nej, det har jeg aldrig brugt. Jeg mener der er for stor skadesrisiko for en stor atlet som mig, og for lidt udbytte ved det i forhold til det jeg skal være god til. Det er som sagt hele tiden et spørgsmål at vurdere hvordan man bedst kan udnytte tiden i træningslokalet.

Kosten

Hvad spiser sådan en stor mand som dig i løbet af en dag?

Typisk 5 måltider plus 2 shakes. Kalorierne har jeg aldrig talt helt præcist. Jeg har altid sigtet efter at få 2.5-3 gram protein på kilo kropsvægt, og så justeret på kulhydraterne når der har været behov for det. Jeg fik hurtigt en fornemmelse af hvad, og hvor meget, jeg skulle spise for at restituere og være klar til træning dagen efter. Jeg har vejet mig selv hver dag for at være sikker på at jeg ikke gik og tabte mig. Og jeg har altid fokuseret på at det var bedre at spise lidt for meget end lidt for lidt. Jeg vil tro mit daglige kalorieindtag ligger på omkring 4.500-5000 dagligt.

Bruger du nogle kosttilskud?

Kreatin, vitamin og proteinpulver fra Bodylab. Nogle gange fiskeolie (Omega 3) også. Jeg prøvede noget flydende aminosyre som Simon havde med til mig til træning engang, men det var lige ved komme op igen. Det kunne jeg simpelthen ikke få ned. Som regel ryger proteinshaken ned inden sidste øvelse træningspasset. Det er meget nemmere med kulhydrater og proteiner i pulverform, så har jeg ikke så travlt med at skulle hjem og lave mad. Det giver mindre stress når jeg ved at kroppen er i gang med at restituere lige efter træningen.

Hvor meget bruger du i din shake?

50 gram Bodylab Whey 80 og ca 50 gram Bodylab Carbs (kulhydrat). Sikkert lidt overkill, men hellere få for meget end for lidt.

Er der nogen forskel offseason og inseason i dine spisevaner?

Offseason er det ikke helt så stramt. Op til konkurrencerne er det ret disciplineret med tidspunkter og antal måltider. Kosten er er rigtigt stort arbejde, og er helt klart med til at gøre elitekuglestød til et fuldtidsjob. Man opfinder tit nogle mærkelige måltider. Eksempelvis har jeg tit bare blandet to dåser tun og to dåser makrel og så spist det. Det røde makrelsnask gør at tunen er meget nemmere at få ned. Og det giver masser af proteiner og sundt fedt at hælde sådan en omgang ned. Men det er tit mest på grund af funktionaliteten i maden og knap så meget på grund smagen… For at sige det pænt.

Kan du bedst lide tun i vand eller i olie?

Helt klart vand.


Tun i vand er helt klart favoritten afslører Joachim B.

Hvad er dit madbudget ca?

Over 3000 vil jeg skyde på. Et godt stykke over. Jeg brugte næsten hele min børneopsparing på at købe mad, og satse på min træning dengang. Det gjorde så også at jeg blev god nok til at team danmark ville sponsorere mig, så det var en god investering. Inden vi fik barn brugte jeg mere på kosten, der var vi mere ude og spise på restaurant og så videre.  Kosten mener jeg er ekstremt vigtig for min sport. Spis ordentligt, få 8 timers søvn og træn, det er vejen frem. Kosten er nok næsten 50 procent vil jeg skyde på.

Hvad med alkohol, drikker du sådan noget?

Jeg har aldrig gået ret meget i byen og drukket mig helt væk. Jeg kan godt lide en enkelt øl eller et glas rødvin engang imellem, men ellers har det ikke været noget. Da jeg fik omegawaven begyndte jeg faktisk at drikke lidt mere. Når den vist at der var høj aktivitet i det sympatiske nervesystem inden sengetid på grund af hård træning tog jeg tit en øl for at kunne slappe bedre af. Jeg har ikke haft behovet for at gå ud og drikke mig helt ned ligesom mange fodboldspillere gør når de har vundet en kamp. Jeg synes det virker lidt paradoksalt at en sportslig succes skal fejres på den måde. Jeg var lige på polterabend her i lørdags hvor jeg gik godt til den, som i måske stadig kan se på mig, hehe, ellers har jeg ikke været fuld siden 2003. Men jeg tror ikke at selve alkoholen gør så stor skade. Hvis man bare får et par øl, og ellers sørger for at få spist ordentligt så man er klar dagen efter tror jeg ikke det gør nogen skade. Der er jo stor forskel på en hyggeaften med vennerne hvor du får tre-fire øl og kommer i ordentlig tid i seng, og så på at gå ud og feste og drikke til den lyse morgen.

Medierne


Joachim for fuld musik

Hvorfor meldte du dig til Vild med dans?

Hehe, det gjorde jeg nu heller ikke. De kontaktede mig og spurgte om det var noget jeg var interesseret i. Jeg fik den opfattelse at det var 3 gange 3 timer ugentligt, men det viste sig så at være 6 gange 6 timer. Desuden var jeg overbevist om jeg ville ryge ud meget tidligere og det slet ikke ville blive så omfattende for mit vedkommende. Men det var virkeligt en fed oplevelse. Jeg møder altid rigtigt mange sjove og spændende mennesker gennem tv programmer som jeg ellers aldrig ville have mødt. Ligesom med kuglestød blev det hurtigt kærligheden til sporten der drev mig. Jeg blev hurtigt grebet af det, og så kommer konkurrencemennesket op i mig. Hvis jeg skal være ærlig, og det skal jeg jo, så var jeg faktisk lidt bange for at danse inden jeg meldte mig. Så det var en udfordring for mig at tage de første trin, men hvis de andre kunne så kunne jeg selvfølgelig også. Og jeg så det slet ikke som noget problem. Det var jo lige efter OL og det var en super god måde at få lidt cardio træning på.

Hvor mange kilo tabte du dig under programmet?

Jamen jeg tabte mig sådan set ikke fordi jeg ikke kunne styre det. Jeg tabte mig fordi jeg gerne ville tabe mig. Fedtprocenten røg ret hurtigt ned, men det var med fuldt overlæg. Det var ca 12 kilo i løbet af de 10 uger som det varede. Jeg kom tilbage i rigtigt god form lige efter. Måske den bedste form nogensinde, men så fik jeg jo desværre det omtalte discusprolabs.

Forsøgte du at dræbe Ole Henriksen ved at smide ham op i loftet?

Haha, han bad selv om at jeg skulle løfte ham. Jeg kunne kun få fat i nakken og i bollerne af ham, og så måtte jeg jo gøre det sådan.

Har Ole gjort dig smukkere? Indvendig/udvendig?

Hehe, tja, jeg fik jo en helvedes masse produkter af ham, men jeg har ikke rigtigt fået dem brugt. I øvrigt har jeg ekstremt stor respekt for Ole som menneske. Han er ikke noget show, han er bare sig selv. Sådan som han er i fjernsynet er han også i virkeligheden. Ikke den type man møder flest af i vægtlokalet. Han lægger utroligt meget engagement i sit arbejde og indenfor sit fag. Derudover er han faktisk i ekstrem god form, og meget kropsstærk. Han laver 300 armstrækkere om dagen siger han, og han kan sagtens lave 60+ i streg.


Joachim B og Ole Henriksen

Sover du med magiske sten på dig?

Haha, jeg sover ikke med dem, men vi købte faktisk nogle til elitecenteret. Alt det med energier fra bjerge og sådan noget tror jeg ikke på, men når man ligger på dem bliver musklerne varmet op så de er klar til at blive masseret bagefter. Og sådan noget havde jeg jo aldrig tænkt på hvis ikke jeg havde været derovre.

Har du fået flere fimsede ting på badeværelset efter dit ophold hos Ole?

Ja, men de står der bare. De bliver ikke rigtigt brugt.

Går du i det tøj du fik af de fantastiske 5? 

Det kan jeg sgu ikke passe mere. Men det var skide lækkert at være i programmet. Lige inden vi fik Victoria var det rigtigt lækkert at få alle de ting de kom med. Det er sjovt som jeg altid bliver sat sammen med bøsser i de der programmer. Også i vild med dans var der masser af dem, både på og udenfor scenen. Men jeg har egentlig rigtig stor respekt for dem. De har været igennem meget. Også ting som er meget svære, og de har en egenskab der gør at de bare er dem selv synes jeg.

Fremtiden

Hvad skal du lave nu?

Jeg er ved at skrive en bog om vægttræning faktisk. Det bliver en bog der kan bruges af alle regner jeg med, både bodybuidling, sport, styrke og så videre. Jeg har skrevet kontrakt på den og den udkommer i løbet af næste år. Det er et projekt jeg glæder mig rigtigt meget til at gå i gang med. Den her sommer skal også bruges til at planlægge hvad der skal ske senere hen. Et eller andet der har med sport at gøre håber jeg.

Er det muligt at vi kan et par eksemplarer til nogle konkurrencer på hjemmesiden?

Ja, det kan i sagtens få. Det bliver ikke noget problem.

Hvordan ser udsigterne ud for din skade?

Det er meget svært at sige, som i kan se halter jeg stadig lidt. Men det gør ikke sådan rigtigt ondt.

Skal du dyrke kuglestød igen?

Nej. Det regner jeg ikke med. Men nu må vi se tiden an. Hvor lang pausen bliver og så videre, men jeg tror det ikke.

Hvad med styrkeløft? Det synes vi kunne være sejt!

Jeg ville meget gerne, men jeg er bange for at kroppen er for brugt efterhånden. Hvis jeg gik i gang med det ville jeg gøre det 100 procent. Når jeg først engagerer mig i noget så lægger jeg hele sjælen i. Men vægttræning holder jeg aldrig op med.

Skal du i politiet?

Nej, det skal jeg ikke. Jeg kom vist til at lufte ideen for nogle og så blev det lidt et rygte, men nej det er ikke planen.

Så du bliver ikke nogen dansk Ronnie Coleman?

Hehe, nej det gør jeg ikke. Men jeg har faktisk set en del af hans film. Og pumping iron i øvrigt også. En klassiker.

Får du mange frække tilbud som den verdensstjerne du er?

Hehe, ikke rigtigt. Der var da lidt på grund af vild med dans, og der har været lidt på facebook. Men det er sjovt at vild med dans er så meget mere attraktivt end kuglestød, det må jo appellere meget bredere. Tilbuddene har både været fra kvinder og mænd, men jeg er glad for min kone så jeg siger pænt nej tak.

Joachim, vi siger rigtigt mange gange tak for din tid og krydser fingre for at du er på benene og i gang med noget styrkeløft snart!

Hehe, jamen det var da så lidt. Og det kan jo ikke udelukkes at det sker.

Kommentér artiklen her