Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65705 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er peinoin

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049578 indlæg i 100422 emner

3 nye indlæg i dag


Online
I alt: 726
Medlemmer: 4
Skjulte: 0
Gæster: 722

Følg bodybuilding.dk på

Stegt flæsk og bordsukker

Skrevet af bodybuilding.dk, Bodylab Nutrition - rta@bodylab.dk.

"Drop proteintilskuddet og spis en ’almindelig dansk kost’ i stedet for. Et proteintilskud er både dyrt og unødvendigt."

Sådan lyder det fra Antidoping Danmark, Team Danmark samt diverse ernæringseksperter. Senest fik vi budskabet serveret til morgenkaffen. I udsendelsen Go’ Morgen Danmark d. 6-10-2005 forklarede bromatolog Orla Zinck, at man ligeså godt kunne drikke en kakaomælk efter træning - det er nemlig både billigere og ligeså effektivt som proteinpulver.

Go’ morgen TV2!

Om det er et udtryk for morgentræthed, dårlig journalistik eller manglende kendskab til internettets eksistens, at Go´ morgen Danmark og Orla Zinck baserede indslaget på proteinpulver købt i Matas til 3-400 kr./kg lader vi stå hen i det uvisse. En hurtig søgning på Google viser imidlertid, at kvalitetsproteinpulver fra godkendte danske producenter nemt lader sig erhverve for under 150 kr./kg. Et kvalitetsprodukt som Bodylab Whey 100, der består af rent udenatureret valleprotein med høj biologisk værdi, koster 145 kr. pr. kg.

Således viser nogle hurtige beregninger at påstanden om, at kakaomælk er en billigere proteinkilde end fx Bodylab Whey 100, ikke holder stik. Beregningerne kan studeres i denne artikel:

Drik kakaomælk og få store muskler

Proteinpulver vs. kakaomælk

Er kakaomælk så ligeså godt som proteinpulver? Vi vil abstrahere fra argumentet: ’at valleprotein fx har en højere biologisk værdi end mælkeprotein’ (den type protein der findes i kakaomælk) og koncentrere os om det vigtigste argument: Nemlig at én liter kakaomælk indeholder 100 gram sukker (52 gram bordsukker og 48 gram laktose). Det grænser vel til det useriøse at anbefale danske motionister og sportsfolk at indtage så stor en mængde tomme kulhydrater i form af rent sukker efter træning – specielt set i lyset af vor tids store fedmeproblemer. Et både billigere og sundere alternativ er at indtage en vitaminfyldt banan + 40 gram valleprotein efter træning.

Er protein i pulverform overhovedet nødvendigt?

Antager vi – noget optimistisk – at vi fulgte alle kostråd og havde tid og overskud til at planlægge og tilberede kosten ned til mindste detalje, er det helt rigtigt, at man ikke behøver supplere sin kost med kosttilskud – herunder proteinpulver. Men sådan ser virkeligheden bare ikke ud for den del af befolkningen der både har job, familie og andet at passe.

Proteinpulver er en både nem og billig måde at justere ernæringsprofilen på en allerede sund og varieret kost. Det er desuden lettere upraktisk at medbringe en rød bøf i træningstasken. Klik på linket nedenfor for at læse mere om proteintilskud vs. ’normal kost’.

Indtag kosttilskud på de rette tidspunkter for maksimale resultater

Doping i kosttilskud

Et af Antidoping Danmarks mest brugte argumenter i deres korstog mod brugen af kosttilskud er, at der er fundet sporstoffer af doping i mange kosttilskud. Denne problematik er helt sikkert reel, men langt fra et gyldigt argument for, at man ikke må bruge kosttilskud af nogen art.

Køber man produkter, der er produceret på en autoriseret fabrik i Danmark, er der ingen risiko for, at de kan være forurenede med dopingrester.

’Almindelig dansk kost’

Mens kosttilskuddene på den ene side bliver dæmoniserede trækker eksperterne gang på gang den ’almindelige danske kost’ frem. Denne skulle, ifølge eksperterne, rigeligt kunne dække vores behov for makro- og mikronæringsstoffer.

Hvad begrebet ’almindelig dansk kost’ dækker over er for undertegnede uvist, men jeg går ud fra, at den ikke burde inkludere de 42 kg bordsukker, 11, 5 liter ren alkohol, utallige mængder pizzaer, burgere, chips, slik (vi har EU-rekorden i indtag af slik1) og andet junk som danskerne i gennemsnit hvert år indtager!

Om der med ’almindelig dansk kost’ menes stegt flæsk & persillesovs som for 20 år siden – før fastfoodens indtog – var ’almindelig dansk mad’ vides heller ikke.

Men fakta er, at den ’almindelige danske kost’ sidste år medvirkede til at koste 17.000 danskere livet som følge af hjertekarsygdomme2 – heraf næsten 13.000 før 65 års alderen. Vi kan også takke den ’almindelige danske kost’ for at flere og flere danske bliver overvægtige. 42 % af alle danske mænd (37 % af kvinderne) er moderat overvægtige (BMI mellem 25-30), mens 15 % af den voksne befolkning er direkte fede (BMI over 30)3.

Danskernes usunde livsstil har betydet, at vi har Nordens laveste gennemsnitlige levealder på 76,1 år (hele 3½ år kortere end svenskernes på 79,6 år)4.

Konklusion

På baggrund af ovenstående skulle man tro, at der var andre mere presserende emner som diverse ernæringseksperter kunne bruge deres tid (og danskernes skattekroner) på end at forsøge at få danske fitnessudøvere/sportsfolk til at skifte deres proteinpulver ud med sukkerrigt kakaomælk!

Referencer

1) http://www.mejeri.dk/getMedia.asp?mb_GUID=A33EA5D5-EA11-465E-81CE-DD26C190DE5F.pdf
2) Rigelig og forkert sammensat kost (for meget fedt, sukker, alkohol og for få komplekse kulhydrater, fordøjelige såvel som ufordøjelige) resultere i livsstilssygdomme så som: fedme, hjerte- og karsygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes og visse cancerformer.
3) http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/fedme.htm
4) http://www.undp.dk/article.asp?Article_id=789&Category_Id=REP_HDR2001