Mussetrussen skrev:Michael Moss - Salt Sugar Fat
En bog om fødevareindustrien (især med fokus på USA) og den måde salt, sukker og fedt er blevet brugt, og bliver brugt, til at skabe fødevarer, der er så lækre, at mange mennesker har svært ved at lade være med at stoppe dem i hovedet hele tiden. Der er mange interessante nedslag i historien, helt tilbage fra 20'erne og 30'erne, men det primære fokus er på 1950'erne og frem, med 70'erne og 80'erne som de helt store år, hvor den fandme ikke fik for lidt med tårnhøjt indhold af både salt, sukker og fedt. I 90'erne, 00'erne, og især i 10'erne kom der større fokus på folkesundhed og dermed er der sket nogle ændringer, men ingen tvivl om at forarbejdede fødevarer stadig er en kæmpe kilde til at fremme livsstilssygdomme. Bedst omfavnet af Nestlé, som bare har valgt at gå ind i gastric bypass branchen og andre industrier, som tjener penge på de sygdomme, som skabes af deres egne absurde produkter. Det hele er meget velresearchet og velunderbygget, om end det meget let bliver en bog, hvor man kan sidde og tænkte: "Arh men det er da også for dårligt." Hvis man kan tage sig selv i det, og i stedet bruge bogen til at se sine egne madvaner efter i sømmene, og se om man er faldet for nogle af fødevareindustriens tricks og bestsellers, så er det en ret interessant bog. Nu ved jeg ikke hvor slemt det står til i Danmark/EU, da vi har en noget mere afslappet holdning til statslig regulering end USA, men der er helt sikkert også fødevarer på hylderne i Danmark, som ethvert menneske, der ikke er idiot, bør betragte som decideret sundhedsskadeligt affald.
Jeg mener at dårlig mad kun er vanedannende - jvf. dopaminfrigivelse - når både fedt og sukker er tilstede. Sukker eller fedt alene er hverken vanedannende eller forbundet med overspisning. Giver man rent sukker til rotter, så overspiser de ikke og ligeledes med rent fedt. Giv dem en cheesecake der er 50% fedt og 50% sukker, og de stopper aldrig med at overspise - i hvert fald i et kedeligt miljø. Overvej herunder, at der ikke findes et eneste naturprodukt, der indeholder både fedt og sukker.