01-jeller skrev:01-jeller skrev:Nick9000 skrev:Hvis det viser sig at du ikke tåler mælk, så ville jeg vælge
æggeprotein frem for risprotein, i forhold til proteinkvalitet. Just a thought
Mange tak for input! Er det noget som du kan forklare mere detaljeret? Mener du aminosyreprofil?
Jeg antog faktisk, at der var 70 g protein pr. 100 g i risprotein, hvilket jeg nu kan se kun er tilfældet for æggeprotein.
Jeg kan se, at PDCAAS score er MEGET lav i risprotein. På den anden side er den overraskende høj i Soja protein. Ved du om der er noget nævneværdigt der objektivt taler for eller imod Soja protein kontra æggeprotein så?
Protein digestibility-corrected amino acid score (PDCAAS) is a method of evaluating the protein quality based on both the amino acid requirements of humans and their ability to digest it. The PDCAAS rating was adopted by the US Food and Drug Administration (FDA) and the Food and Agricultural Organization of the United Nations/World Health Organization (FAO/WHO) in 1993 as "the preferred 'best'" method to determine protein quality.
Jep, jeg tænker på aminosyrefordeling - nærmere betegnet indholdet af essentielle aminosyrer, og særligt leucin-indholdet, der et det stærkeste kriterie for et proteins kvalitet i forhold til muskelopbygning. Her er animalske proteiner stort set altid at foretrække.
PDCAAS er ikke en god score for proteinkvalitet. Dels, men ikke udelukkende, fordi den ikke vurderer indholdet af hver af de essentielle aminosyrer, og fordi proteiner af højere kvalitet (såsom
valleprotein) ikke kan score højere i indexet end 1,0 (som faktisk er æggeprotein) selvom optageligheden er højere.
Den nyere score DIAAS, er langt bedre, og måles ud fra indholdet af hver enkelte essentielle aminosyre - og hvor den EAA som er i lavest koncentration bestemmer scoren.
Man skal dog huske på at den ernæringsmæssige kvalitet som DIAAS (og PDCAAS for den sags skyld) måler ud fra, ikke er ud fra et muskelopbygningsperspektiv. Her er det mere relevant at kigge på leucin-indholdet specifikt.
Det blev lidt teknisk, men jeg håber det kunne hjælpe (: Jeg har skrevet en længere artikel om proteinkvalitet til Bodylab, men jeg ved ikke hvornår de ligger den online. Ellers har Stuart Phillips skrevet et yderst glimrende og letforståeligt review, som er frit tilgængeligt her:
https://www.researchgate.net/publicatio ... uscle_mass