Ekstra jomfru olivenolie og det kardiovaskulære system
: 5. apr 2018, 16:31
Den korte:
Skader eller gavner ekstra jomfru olivenolie det kardiovaskulære system? Bemærk ikke bedre i forstanden når det erstatter andre typer fedstoffer.
Den lange:
Man kan efter indtagelse af et måltid eller en fødevare måle hvordan det påvirker den indvendige foring af blodkar. Timer efter indtag af fedt, er der tendens til at arterierne stivner og evnen til at udvide er forringet med risiko for læsioner med udvikling af plak.
Hvad fedt angår findes undtagelser i form af sunde valnødder og valnøddeolie der kort tid efter indtagelse forbedrer endotel-funktionen og dermed øger blodgennemstrømning. Fisk som fed laks forringer næsten ikke blodgennemstrømning.
For ekstra jomfru olivenolie ser det lidt mere broget ud. Jeg har ikke noget forkromet overblik over litteraturen men fornemmer at hovedvægten af evidens peger på at ekstra jomfru olivenolie isoleret set kan give forringelse af endotelfunktion efter indtagelse med risiko for læsioner på det kardiovaskulære system.
Når jeg skriver det er mere kompliceret skyldes det at jeg læste at samtidig indtag af fx rød eddike gør der ikke sker nogen forringelse af endotel-funktionen. Det kan tænkes at grøntsager i samme måltid kan have lignende effekt.
Nu bruger jeg selv ekstra jomfru olivenolie som billigt kalorietilskud (2-5 spsk. om dagen) i mindre måltider uden mange ingredienser så det kunne være interessant at høre om hvilket grønt man evt. behøver at indtage i samme måltid og i hvor store mængder for at undgå evt. læsioner.
I øvrigt, kan der dæmmes op for evt. skadevirkninger fra ekstra jomfru olivenolie, kan der måske være positiv synergi-effekt grundet oliens indeholds-stoffer.
Jeg har ikke brugt overdrevet med tid på research så måske nogen ved mere.
Hvis ikke er der måske grundlag for en artikel.