Side 1 af 1

Pollo- og Piscetar

Indlæg: 20. jun 2019, 11:54
af Lucas1994
Hej BB.dk,

Jeg har for en uge siden valgt at lægge min livsstil lidt om. Det betyder, at jeg fremover kun spiser "hvidt kød", i form af kylling, kalkun og diverse fisketyper.
Ydermere, har jeg valgt at sortere komælk fra min kost. Jeg spiser dog stadig syrnede mælkeprodukter i form af skyr og græsk yoghurt.

Hertil kommer mit spørgsmål: Er der visse nutrienter jeg skal være særligt opmærksom på ved manglen på rødt kød og mælk?

Kosten består primært af:
Fisk/kylling/kalkun
nødder
Mandel/havredrik
frugt og grønt (herunder. banan, æble, gulerod, broccoli, bønner, peberfrugt, bær, melon osv efter årstid)
fuldkorn, rugbrød, ris, pasta, havre, rug, spelt mm.
kikærter/humus
æg
avocado
Olivenolie
mm..

Re: Pollo- og Piscetar

Indlæg: 20. jun 2019, 14:46
af Beingofglass
Du går ikke glip af noget som helst kost messigt. Det du har der, er en fuld kost pyramide, med alle mineraler, vitaminer og makroer.

Re: Pollo- og Piscetar

Indlæg: 21. jun 2019, 13:41
af dwellengers
Du kan overveje om du får jern nok når rødt/okse-kød fravælges. Ellers er det jo fint varieret.

Re: Pollo- og Piscetar

Indlæg: 21. jun 2019, 15:56
af Lucas1994
dwellengers skrev:Du kan overveje om du får jern nok når rødt/okse-kød fravælges. Ellers er det jo fint varieret.


Læser mig frem til, at jern (i hvert fald en bestemt type jern) bedst optages fra netop rødt kød.
Men kunne man være dækket ind, hvis nu man drak et halvt broccoli hovede hver dag i en shake?

Re: Pollo- og Piscetar

Indlæg: 21. jun 2019, 16:42
af Franz Biberkopf
Hvis du taster dine madvarer ind i

https://cronometer.com/

vil du få bedre fornemmelse om hvad du får fra de enkelte madvarer ift. at dække behov.

Bælgfrugter (linser, bønner, kikærter) er nok de bedste vegetabilske jernkilder. Vær opmærksom på C-vitamin er godt sammen med non-hæm-jern, fordi det mangedobler optagelsen af jernet.

Hæmjern fra animalier behøver ikke nødvendigvis at være en god ting for sundheden.

Du oplever nok ikke zinkmangel med de fisk du spiser - men jeg ville eftertjekke det. Rødt kød er god kilde til zink mens omvendt kun halvdelen af zink i korn optages. I praksis er der heller ingen forskel på lyst og mørkt brød, selvom meget mere zink i sidste, så er det nemlig sværere at optage. Ikke noget cronometer tager højde for, som blot viser hvad der er i maden.

Re: Pollo- og Piscetar

Indlæg: 22. jul 2019, 12:25
af Lucas1994
Franz Biberkopf skrev:Hvis du taster dine madvarer ind i

https://cronometer.com/

vil du få bedre fornemmelse om hvad du får fra de enkelte madvarer ift. at dække behov.

Bælgfrugter (linser, bønner, kikærter) er nok de bedste vegetabilske jernkilder. Vær opmærksom på C-vitamin er godt sammen med non-hæm-jern, fordi det mangedobler optagelsen af jernet.

Hæmjern fra animalier behøver ikke nødvendigvis at være en god ting for sundheden.

Du oplever nok ikke zinkmangel med de fisk du spiser - men jeg ville eftertjekke det. Rødt kød er god kilde til zink mens omvendt kun halvdelen af zink i korn optages. I praksis er der heller ingen forskel på lyst og mørkt brød, selvom meget mere zink i sidste, så er det nemlig sværere at optage. Ikke noget cronometer tager højde for, som blot viser hvad der er i maden.


Spiser fisk et sted mellem 3-5 gange om ugen :)
2-3 gange som aftensmad (oftest laks) og så dåsemakrel.
Rugbrød 100-200 gram dagligt
Brune ris/spelt 100-200 gram dagligt
Havre 50-80 gram
Så burde vel være dækket ind på Zink?

Re: Pollo- og Piscetar

Indlæg: 22. jul 2019, 15:54
af Stritten
Franz Biberkopf skrev:Hvis du taster dine madvarer ind i

https://cronometer.com/

vil du få bedre fornemmelse om hvad du får fra de enkelte madvarer ift. at dække behov.

Bælgfrugter (linser, bønner, kikærter) er nok de bedste vegetabilske jernkilder. Vær opmærksom på C-vitamin er godt sammen med non-hæm-jern, fordi det mangedobler optagelsen af jernet.

Hæmjern fra animalier behøver ikke nødvendigvis at være en god ting for sundheden.

Du oplever nok ikke zinkmangel med de fisk du spiser - men jeg ville eftertjekke det. Rødt kød er god kilde til zink mens omvendt kun halvdelen af zink i korn optages. I praksis er der heller ingen forskel på lyst og mørkt brød, selvom meget mere zink i sidste, så er det nemlig sværere at optage. Ikke noget cronometer tager højde for, som blot viser hvad der er i maden.


Cronometers opgoerelse af vitaminer og mineraler er et godt supplement til kostplansfunktionen her paa siden . Tak for at goere opmaerksom paa det.