[quote="Stritten":3chqsicn][quote="Manson":3chqsicn]Jeg synes godt nok meningerne om dette emne er spredte.
Størstedelen mener at fødevaren skal vejes[b:3chqsicn] før[/b:3chqsicn] tilbedredning. Det giver mening i visse tilfælde, vil jeg mene.
Eksempelvis pasta, hvor vægten stiger til det dobbelte efter tilbedredning - grundet væskeoptag.
Men ser vi eksempelvis på kyllingebryst, kan min hjerne simpelthen ikke forstå, hvorfor denne fødevare skal vejes før tilberedning.
Eksempel:
Kyllingebryst indeholder typisk omkring 110 kcal pr 100 gram. Og cirka 21 gram protein pr 100 gram
Vi har et kyllingebryst som vejer 200 gram.
F[b:3chqsicn]ør tilberedning vil fødevaren indeholde en del væske som steges eller koges væk:
Kyllingebryst indeholder altså 2x110 kcal = 220 kcal
Kyllingebryst indeholder 2x21 g protein = 42 gram protein.[/b:3chqsicn]
[b:3chqsicn]Efter tilberedning vil fødevaren stort set fremstå som 100% kød, da størstedel af væsken er kogt eller stegt væk.
Efter tilberedningen vejer kyllingebrystet nu 175 gram, hvilket vil betyde:
Antal gram protein efter tilberedning: 1,75 x 21 = 36 gram
Indeholder antal kalorier: 36 gram protein x 4 kalorier = 144 kcal.
[/b:3chqsicn]
Det er sikkert flueknepperi, men jeg vil vitterligt gerne overbevise min hjerne om, at fødevaren skal vejes [b:3chqsicn]før[/b:3chqsicn] tilberedning.
Håber nogen kan hjælpe.
På forhånd tak.[/quote:3chqsicn]
Koed indeholder protein og fedt. Proteinindholdet aendrer sig ikke. Der er maengden, eks. de 42 gram i 200 gram raa kylling, den samme. Kyllingekoedet har bare tabt noget vaeske under stegningen. Hvis koedet indeholder meget fedt, kan det svinde i fedtet under stegning. Hvis koedet er fedtfattigt, eks. kyllingebryst, sker der ikke den store aendring mht. fedt.
Den vaegtaendring, som skyldes vaesketab (eller, for pasta, vaeskeoptag), betyder ikke noget hverken kalorie- eller naeringsmaessigt, da der netop er tale om vaeske. Steger du 200 gram kylling og koger 100 gram pasta, faar du samme maengde protein og kylhydrat som foer stegningen/kogningen, uanset den aendrede vaegt. Giver det mening?[/quote:3chqsicn]
Hejsa,
Tak for dit svar.
Jeg har måske forklaret mit eksempel dårligt, beklager.
Din teori har jeg læst mange steder på nettet, men grunden ovenstående eksempel, kan jeg simpelthen ikke få denne teori til at holde vand. - apropos væske
Fedtindholdet ændres naturligvis ikke i kyllingebryst, da denne kødtyper er meget mager.
Snakker vi om bacon, hakket oksekød eller lignende, kan det have en betydning.
Jeg må lige finde en anden tilgangsvinkel til mit synspunkt, da det måske ikke skinner helt klart igennem.