Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!
Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!
Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!
Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!
Vi har 65723 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er peinoin
Vores medlemmer har i alt skrevet 2049582 indlæg i 100422 emner
0 nye indlæg i dag
Forfatter Rasmus Thorup Opskriften på at tabe sige er umiddelbart meget simpel: Du skal blot indtage mindre energi end du forbrænder og derved opnå et såkaldt energiunderskud. Sultekur? Har man ikke noget imod at gå energiløst rundt dagen lang på en tom og knurrende mave, er det en forholdsvis simpel ting at tabe sig. Hvis du simpelthen holder op med at spise eller kun indtager ganske lidt føde, vil kilo efter kilo rasle af dig. Dette vil dog være en ganske meningsløs og pinefuld måde at tabe sig på. Ikke alene vil du være drænet for energi til dagens gøremål, men du vil også opleve, at de kg du taber, ikke alene består af fedt, men uheldigvis også i høj grad af fedt-fri-masse (FFM) – dvs. masse fra skeletmuskulaturen, hjertet og andre centrale organer – som i sidste ende kan resultere i dødsfald. Brug spejletAf ovenstående kan således udledes, at en slankekurs succes ikke afhænger af antallet af kg, man har tabt, men af fordelingen af disse. Men hvordan sørger man så for, at det er fedtet man taber og ikke den vigtige energiforbrændende FFM? Spis rigeligt med protein Det er forbundet med flere fordele at indtage rigelige mængder protein, når man ønsker at smide fedtmasse. Dels mætter protein bedre end både kulhydrater og fedt, hvilket gør det nemmere at holde sig indenfor et begrænset energiindtag. Protein har desuden den største såkaldte termogene effekt blandt makroernæringsstofferne, hvilket betyder, at kroppen skal anvende forholdsvist meget af energiindholdet (omkring 25 %) på at omdanne protein til glycogen (kroppens brændstof). Til sammenligning kræver lagring af fedt kun 4 % af fedtets energi, mens omdannelsen af kulhydrat til glycogen kræver mellem 5 og 15 % af kulhydratets energi afhængig af kulhydrattypen. Hvilken salgs protein?Ved begrænset energiindtag er det vigtigt, at det protein, som kroppen bliver tilført, er af høj kvalitet (høj Biologisk Værdi). Protein med en høj B.V. findes først og fremmest i animalske produkter som fx kød, fisk og ost. Problemet med disse varer er dog, at det kan være svært at indtage store mængder protein igennem disse og samtidig opretholde et energiunderskud. Oksekød og ost indeholder nemlig, udover masser af protein, en del fedt, hvilket kan bevirke, at indtagelse af store mængder af disse varer godt nok fører til, at man får rigeligt med protein, men det fører samtidig også til, at man kommer i energioverskud. Derfor er det også vigtigt, at man enten holder sig til magert kød eller anvender et godt tilskud af valleprotein (som fx Bodylab Whey 80 eller 95), der har en meget høj B.V. Energiunderskuddet Størrelsen af energiunderskuddet er ikke uden betydning for tabet af FFM under en kur. Jo større fedtdepoter man har, desto større energiunderskud kan man holde til uden væsentlig tab af FFM. Seriøse atleter har dog ofte kun begrænsede fedtdepoter, hvorfor det ugentlige vægttab for normalvægtige atleter bør begrænses til under 500 gram pr. uge. Artiklen er beskyttet af de ophavsretlige regler og må ikke kopieres eller på anden måde viderebenyttes uden tilladelse fra Bodylab Nutrition. |