Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65680 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er peinoin

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049574 indlæg i 100422 emner

1 nye indlæg i dag


Online
I alt: 1220
Medlemmer: 2
Skjulte: 0
Gæster: 1218

Følg bodybuilding.dk på

KAATSU træning

Skrevet af Anders Nedergaard, MSc, PhD-studerende.

Introduktion

KAATSU træning er et træningskoncept fra Japan, som så småt er ved at brede sig til resten af verden. Den grundlæggende ide er at man anlægger en pneumatisk manchet (eller cuff) omkring en arm eller et ben, puster den op til godt 200 mm Hg og så laver en form for træning mens den er pustet op og derefter letter trykket igen, holder pause og gentager. ”Hvorfor i alverden skulle man det?” spørger I måske. Svaret er: Fordi det virker!

Baggrund



Pneumatiske cuffs af den type som bruges til at afklemme blodårerne under KAATSU træning.

Under træning over 25% af 1RM afklemmes blodtilførslen af muskulaturen helt eller delvist, en afklemning der tager til, jo større intensitet man arbejder med. Visse træningsmetodikker, som continuous tension, hvor spændingen over musklen holdes på grund af fraværende lockout i øvelser, arbejder med det samme. Denne afklemning bidrager væsentligt til udmattelsesgraden i muskulaturen og forsøgene med KAATSU træning understøtter vigtigheden af dette. Man kan altså sige at KAATSU er en måde at simulere afklemningen under vægttræning på, på en meget intens måde. KAATSU er blevet så stort i idrætsfysiologiske kredse i Japan at det har fået sin egen journal (International Journal of KAATSU Research)


Hvad kan det så?

Flere studier har vist at afklemning samtidig med træning ved meget lav intensitet, selv gangtræning eller belastningstræning helt ned til 10-20% af 1RM, er tilstrækkeligt til at producere resultater sammenlignelige med hvad man forventer af konventionel vægttræning i utrænede, raske unge mænd (ca. 10% forøgelse i fibertypetværsnit på 8-12 uger).
Et enkelt studie har vist at hvis man gennemfører afklemningssessioner uden træning på folk der har fået immobiliseret benet, kan man hæmme det muskeltab, der normalt ses i forbindelse med immobilisering
Det mest dramatiske studie er lavet på elite rugbyspillere, alle med mindst 5 års erfaring med vægttræning, som skulle lave KAATSU træning 2 gange om ugen i 8 uger. Selve træningen blev udført ved 50% af 1RM og bestod af 5 sæt til udmattelse. Dette træningsforløb resulterede i en 13% forøgelse af fibertværsnitsareal i lårene, hvilket faktisk er det man normalt forventer af utrænede mænd der træner konventionel progressiv vægttræning 3 gange om ugen i 3 måneder! Og der var altså tale om træning ved ret lav intensitet..


Y Sato selv. Det hører med til historien at han har trænet almindelig vægttræning i mange år, så hans krop er ikke produktet af KAATSU alene.

Historie

”opfinderen” af KAATSU, Y Sato opdagede at under meditation hvor man sad på knæ eller i lotusstilling i lang tid blev benene følelsesløse og føltes pumpede på en måde der mindede om fornemmelsen man fik under vægttræning.

Afledt af dette begyndte han at eksperimentere med måder, hvorpå man under kontrollerede forhold kunne give en lignende afklemning. Han fandt ud af at pneumatiske (lufttryks) manchetter kunne gøre dette og begyndte så at eksperimentere. Han fandt ud af at KAATSU tilsyneladende hæmmede muskeltab under immobilisering og stimulerede muskelvækst sammen med træning, men ikke uden en pris: Under hans træning skete der det, at han blokerede gennemblødningen for længe, så der dannedes en blodprop i benet, som rev sig løs og satte sig fast i lungen, hvor den ødelagde noget af lungevævet. Under hans eksperimenteren begyndte han at arbejde med teknikken i akademisk regi, hvorefter det tog fart.

Forbehold

Selv om det ser lovende ud, er der stadig visse forbehold som man bør tage i forhold til KAATSU.

For det første kan der, som allerede nævnt, udvikles blodpropper under langvarig afklemning, så det er under ingen omstændigheder noget man selv skal rode med.


For det andet må man regne med at det er ret ubehageligt, grænsende til smertefyldt at træne med 200-220 mm Hg tryk på armen eller benet, hvilket nok vil afholde nogle fra at benytte sig af det.
For det tredje er det stort set kun japanske laboratorier som indtil videre har arbejdet med dette og da folkene bag det ikke er videre hjælpsomme med at hjælpe andre laboratorier med at sætte det op, kan man måske mistænke dem for at have urent mel i posen, eller i det mindste være lidt forudindtagede omkring deres data, hvilket kan påvirke formidlingen.

Perspektiver


KAATSU er i brug i motionscentre i Japan

Det er meget svært at sige i hvilket omfang KAATSU kan supplere et i forvejen omfattende vægttræningsregime, selvom forsøget med rugbyspillerne antyder at der er noget at hente i forhold til vægttræning alene.
KAATSU kan kun anvendes på arme og ben, hvilket jo åbenlyst begrænser anvendeligheden en del, men på den anden side, hvem vil ikke have store arme og store lægge? Specielt hvis man ikke skal løfte særligt tungt og måske endda kun to gange i ugen.


I en tid, hvor alle leder efter en genvej til store muskler med så lille indsats som muligt, ser KAATSU virkeligt lovende ud. Resultaterne er fuldt ud på højde med det førende hjælpemiddel på markedet, kreatin, hvis ikke bedre. Så med mindre de publicerede resultater er fabrikerede (hvilket ville være uhørt) så er her noget der værd at holde øje med, når det kommer i et almindeligt kommercielt udbud, lige meget hvor TV-shop agtigt det så ser ud.

Kom med din kommentar til artiklen her