Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65478 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er Jfj

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049533 indlæg i 100419 emner

0 nye indlæg i dag


Online
I alt: 600
Medlemmer: 2
Skjulte: 0
Gæster: 598

Følg bodybuilding.dk på

Guiden til det perfekte homegym, del 2

Skrevet af Morten Jensen

Bodybuilding.dk’s guide til det perfekte homegym, del 2

I del 1 forsøgte jeg at gøre dig klogere på basis udstyret. Dette indebar valg af en god stang, skiver og et rack. Nåede du ikke at læse den, vil jeg anbefale, at du gør dette inden du kaster dig ud i del 2. I del 2, ser vi på hvad du skal gøre for at tage dit homegym til næste niveau og det indebærer overvejelser omkring gulv, håndvægte og specialstænger. 

Del 1: http://www.bodybuilding.dk/artikler/guiden-til-det-perfekte-homegym-del-i---basisudstyret.html

Gulv/platform:

Jeg går ud fra, at du er glad for dit hus, lejlighed eller hvor du nu end har tænkt dig at lave dit nye gym. Derfor er gulvet vigtigt og handler du samme sted som dit gamle center, så vil du hurtigt skulle have fat i friværdien for at få råd. Dog er der mange byggemarkeder, der sælger gummiplader af 50x50 cm, 100x100 cm eller lignende til fornuftige priser. Hvis du ønsker at lave din egen platform og du synes, at den Eleiko sælger til 20.000 kr. er lige pebret nok, så kommer du langt med et par plader fra Silvan og nogle gummimåtter. Sæt det hele sammen og for under 1000 kr. har du din egen platform. Med nogle beslag kan du tilføje muligheden for at dødløfte med bands - det er kun fantasien, der sætter grænser!

Gummimåtter Bauhaus: https://www.bauhaus.dk/gummimatte-sort-60x60-cm.html

Kan også købes i en rulle: https://www.bauhaus.dk/gummimatte-pa-rulle.html

En anden mulighed er at være vågen når den lokale jernhule skifter deres eget gulv ud. Jeg kørte selv en tur til Holstebro(For alle tjøbenhavnerne, så er det en by i Jylland), hvor jeg gav 800 kr. for ca. 20 kvm gummimåtter i en fremragende kvalitet.

Håndvægte:

Håndvægte er dyre og de fylder en del. Den billige løsning vil være at købe et sæt justerbare stænger, en masse 5’ere, 2½’ere og 1,25’ere. Denne løsning kan for nogle dog være bøvlet, da du hele tiden skal justere vægtene. Mange vil derfor komme til at savne de faste håndvægte, som de normalt kaster rundt med i FW.

Et andet alternativ er derfor bowflex eller lignende mærker. De deler dog vandende, hvor mange er glade for dem og andre finder dem for store og uhåndterbare. Fordelen ved Bowflex er, at du i en DB har et helt sæt fra 4-41 kg. Du kan få nogle mindre modeller, men du vil selvfølgelig være stor og stærk og skal have DB’s, der er +40 kg. Et sæt Bowflex, der går til 41 kg koster ca. 5000 kroner uden stativ og ca. 7000 kr med.  

 

Hvis du ikke kan undvære de ”rigtige” håndvægte, så er det, som nævnt, en dyr post. Du vil dog, særligt på denne post, kunne gøre et scoop på DBA og GOG. Der er ofte en del til salg, men de ryger ligeledes hurtigt, så du skal være vågen! Nedenstående sæt af DB’s fra 10-32 stod mig i 2000 kr. inkl. rack.  På gulvet ligger der et sæt 40 og 50 kgs, som jeg gav 1000 kr for, og jeg har ligeledes et sæt 4, 6 og 8 kg’s som jeg fik til 450 kr.

Special vægtstænger

I del 1 så vi nærmere på en ”normal” vægtstang, hvor du skulle gøre op med dig selv om du skal have en vægtløftningsstang, en styrkeløftstang eller noget helt tredje. Det er ofte en dyr affære at købe den første vægtstang, men det behøves næste skridt ind i Barbell World(lyder som en konkurrent til Gold’s Gym) ikke at være. De fleste har ikke pladsen og/eller økonomien til at investere i en stor maskinpark til deres nye Man Cave og derfor er de første specialstænger som du skal overveje en Hexbar og en Safety squat bar.

Hex bar:

Der er få mennesker, der ikke finder en Hexbar(i visse kredse kaldes den også en trap-bar) genial og hvis du møder en, der ikke er af den overbevisning, så skal du stoppe med at tale med vedkommende. Jeg vil ikke gå i detaljer omkring fordelene ved en Hexbar, for det kan du læse meget mere om her:

https://www.bodylab.dk/shop/overset-oevelse-hex-1881c1.html

Hvis du vil investere i en Hexbar er der flere ting du skal være opmærksom på. Du kan nemt google dig frem til en billig model til -1000 kr. Den er dog, med stor sandsynlighed, ikke pengene værd. Dette skyldes, at mange af de billige modeller på markedet ofte er for korte, så du kun kan have et begrænset antal skiver der på og samtidigt er lavet af noget billigt jern, der resulterer i lav maksbelastning.  Du skal dog ikke langt over 1000 kr før du finder en solid Hex bar, der er rated til +350 kg og ligeledes har god plads til skiver.  Stangen i ovenstående video er rated til 400 kg og koster ca. 2000 kr. Jeg fandt den dog på tilbud og gav 1400 kr. Jeg har af flere omgange nævnt, at det forskellige udstyr som bænke og stænger er rated til x-antal kg. Ofte hænger en høj rating af kg sammen med et stykke udstyr af en højere kvalitet. Selvom du tænker: ”hov hov!  Jeg kan da ikke dødløfte 400 kg, så jeg kan da sagtens købe en stang, der er rated til 200 kg” Ja, så skal du stoppe op og læse det her igennem igen. Kvalitets styrke- og vægtløftningstænger er rated til langt over 500 kg og en stang, hvor maksbelastningen er 200 kg er noget lort! Den vil med tiden blive skæv, hvis da ikke de elendige lejere,  der er sat i, går i stykker først.

Safety squat bar

En anden stang, som kan puste nyt liv i din bentræning er en SSB. Den er fremragende til squat, goodmornings og diverse split squat varianter. Hvis du, som jeg, er født med lårben, der sidder højere end dine pecs, så er den et must.

Inden du køber den skal du have samme fokuspunkter som ved din Hex bar. Der findes en del billige modeller, der igen er dårligt lavet og hvor håndtagene har en dårlig vinkel i forhold til dit greb. En af de bedre modeller bliver lavet af Elitefts.com, men den bliver sendt fra USA og derved skal du betale told, hvilket hæver prisen betragteligt. Rouge laver en model, der skulle være udemærket, men igen en dyr løsning. Generelt er Rouges udstyr sindssygt lækkert og kvaliteten er i top, så hvis du har pengene til det er det et oplagt sted at bestille en stor del af dit udstyr. Hvis du ønsker et billigere alternativ sælger Strengthshop en model til omkring 2000 kr og ligesom deres Hexbar, så kommer den også på tilbud i ny og næ.

EZ-bar

Det er ikke alle, der har stiftet bekendtskab med en Hex bar og en Safety squat bar, men du har, med stor sandsynlighed, forsøgt at få piberne til at vokse ved at lavet utallige dropsæt, 21’s, preachers osv. med en EZ-stang. Det skal du selvfølgelig kunne fortsætte med i dit eget gym og det er en billig opgradering, der giver flere muligheder i din træning. Stangen(den sorte) på nedenstående billede er fra Strength Shop og koster 4-500 kr. Der findes et hav af modeller og denne er en af de mindre. Det kan jeg personligt godt lide, men andre foretrækker dem større, som den anden model, og de koster ofte et par 100 kr mere.

Husk, at alle de stænger som du køber skal være med en huldiameter på 50 mm.

Nu har du gjort dig overvejelser omkring stænger, skiver, DB´s gulv og stativ. Del 1 og 2 kan hjælpe dig til at skabe et overblik over, hvad du skal købe for at komme i gang, hvad du kan købe for at gøre det ekstra lækkert og have flere muligheder i din træning. Du skal starte med at lave et budget og tage udgangspunkt i det. Det er vigtigt, at du køber kvalitet fra starten og bruger den ekstra tid det kræver på at spare op og få lige præcis det udstyr som du foretrækker. Gør du forarbejdet ordentligt og desuden ikke går på kompromis med kvaliteten heraf, ja så vil du have udstyr, der holder resten af livet.

I del 3 ser vi nærmere på køb af maskiner, stativer, bands, kæder, håndtag og KB. Kort sagt en masse ting, som ikke er nødvendige men som, alt efter ambitionsniveau, vil kunne gøre det nemmere at variere din træning og, efter min mening, gøre det hele meget sjovere.

Diskuter artiklen i denne tråd: 

Læs også "Sådan bygger du et home-gym", af Thomas Jagd:
https://www.bodylab.dk/shop/saadan-bygger-du-1961c1.html.