Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65478 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er Jfj

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049533 indlæg i 100419 emner

0 nye indlæg i dag


Online
I alt: 604
Medlemmer: 2
Skjulte: 0
Gæster: 602

Følg bodybuilding.dk på

Interview med Mads Friche

Skrevet af Nikolaj Bach

 

Hej Mads, og velkommen til. Hvem er du, og hvad bruger du tiden på når du ikke træner?

 

Hej internet! Jeg hedder som sagt Mads, og når jeg ikke træner så bruger jeg tiden på en kombination af uni, dj’ing og melorme. På uni er jeg i gang med en kandidat i Læring og Forandringsprocesser, med fokus på sundhed og læring. Tidligere tog jeg en kandidat i Anvendt filosofi, hvor der også var en linje der omhandlede sundhed, nemlig sundhedsfilosofi. Mine SU klip er brugt for længe siden, så min indkomst består primært af DJ arbejde i Jomfru Ane Gade, som er to minutters gang fra lejligheden. Det fungerer overraskende nemt med træningen synes jeg, men nu har jeg også mange års erfaring med begge dele, så det hjælpe nok lidt. Hvis man bare sørger for at lægge sine tunge træningspas, på de dage hvor man er mest udhvilet, så skal det nok gå. I løbet af de sidste par år er jeg så sideløbende gået i gang med at prøve at stable en melormefarm på benene sammen med tre andre, og det kommer jeg tilbage til senere!

 

Fortæl om din træningskarriere! Hvordan kom du i gang med styrketræning? Nogle af brugerne husker dig måske fra videoen, The Secretly Shredded Friche – men siden da er du jo blevet noget tungere og meget stærkere! Hvordan endte du som bænkpresser på internationalt niveau?

 

Jeg startede i et lille center i Viborg, for længe længe siden, men det formål at blive lækker. Bare sådan helt standard diskopump med alle de fejl som alle andre også laver i starten af deres karriere. Jeg var dog så privilegeret at jeg en dag fik en penis slasket i panden af Masstronauten, mens han spottede mig i bænken, og han var efterfølgende med til at hjælpe mig i gang med noget lidt mere fornuftig træning. Jeg havde ikke mødt ham før penis-i-panden episoden, men hans filosofi var åbenbart at se om folk kunne tage lidt gas, for at kunne vurdere om de var værd at snakke med. Jeg bestod åbenbart denne noget tvivlsomme personlighedstest. Det var dog som sagt givet godt ud, og han var vist også en af årsagerne til at jeg begyndte at føre log online, og læse artikler omkring træning.

 

Sidenhen var jeg på Lanzarote og arbejde som DJ et par år, hvor jeg var så heldig at støde på en stor skaldet mand der roste min squat. Han viste sig at hedde Kim Lynge og være tidligere OL-deltager i vægtløftning og underviser på Aalborg sportshøjskole. Han overtalte mig til at komme til Aalborg når jeg kom hjem fra det spanske, og jeg endte med at tage en diplomtræneruddannelse i styrketræning og begynde på styrkeløft. Dengang var det trekamp jeg lavede i et par år, men holdt så en god pause fra styrkeløft i en periode hvor jeg var tilbage til lidt almindelig hyggefitness træning. Grunden til jeg var secretly shredded dengang var at jeg havde overvejet at stille op i et eller andet fitness/poseringskonkurrence. Jeg måtte dog erkende at jeg synes det var alt for nederen at være sulten. Det stjal alt for meget livskvalitet at ligge dernede i fedtprocent for mig, så det blev aldrig til noget med at stille op. Det var sjovt nok at prøve at være helt hakket, men det er bestemt ikke noget jeg gider bruge energi på igen. Siden da har der været rimeligt målrettet fokus på bænken, og jeg er ca 17 kilo tungere nu end i secretly shredded videoen (Mads løfter i 83-kg-klassen, red.). Uden dog at være styrkeløftertyk. Hvis jeg selv skal sige det.

 

Det er først indenfor de sidste 3-4 år at bænken er blevet god. Det er meget et spørgsmål om at blive ved længe nok, og forsøge at optimere alting. Når man bænker i bænkprestrøjer er der virkeligt mange småting man kan justere på, og hvis man vil være rigtigt god så skal man arbejder med alle de ting der kan give flere kilo. Jeg kom på landsholdet i 2015, og siden da er der kommet næsten 40 kilo på bænken. Det er ret godt i forhold til at det er et enkelt løft og i samme vægtklasse. Jeg valgte squat og dødløft fra fordi jeg ikke gad være afhængig af andre hele tiden. Skal man lave trekamp i udstyr skal man næsten have hjælp hele tiden, og samtidig forpligter man sig jo også til at hjælpe andre tit. Det er svært at få til at hænge sammen med weekendnattearbejde og mange andre ting man gerne vil i livet, så der er kun fokus på bænken nu.

 

Mads flytter både rundt på skiverne i SPH Gym, OG som DJ i Jomfru Ane Gade.

 

How much you bench, bro? Hvad er dine bedste placeringer og løft (til stævne og træning)? Er der andre løft end bænkpressen, du gerne vil prale af?

 

Totalt yndlingsspørgsmål! På træning har jeg lavet 180 rå og 260 i trøje, og på stævne har jeg fået 167.5 og 252.5 med. Internationalt set er en 4. plads til EM (2016 på Island) og en 6. plads til VM (2017 i Litauen) det bedste jeg har præsteret. DM har jeg vundet en del gange. Der er ikke rigtigt andre løft end bænken der er nævneværdige lige nu. Så skulle det være en 5’er på 150 i reverse grip bænk. Den er der ikke mange der kan lave tror jeg. Squat og dødløft er langt fra på noget praleagtigt niveau.

 

Ja, du lavede jo forleden 252,2 kg til VM i bænkpres i Kaunas i Litauen. Kan du fortælle lidt om stævnet? Levede din præstation op til dine egne forventninger?

 

Det kan jeg da! For mit vedkommende var det mit 3. VM, og jeg følte jeg var blevet noget stærkere siden sidst jeg stille op, så jeg havde forventet at sætte en ret god stævnerekord. Jeg havde på forhånd tænkt at jeg ville lave serien 242.5-252.5-260, sådan lidt afhængig af hvad de andre gjorde, og det var også sådan serien endte med at se ud. De to første blev godkendt, mens det sidste desværre blev underkendt 2-1. Placeringsmæssigt var der på forhånd 5 af modstanderne der ville være noget stærkere end mig, men jeg var nomineret 10’er, så den 6. plads jeg endte med var helt sikkert tilfredsstillende. Selve stævnet var godt arrangeret, men jeg var lidt træt af at vi ikke havde en stævnevægt på det hotel vi boede på. Det betyder meget at man kan veje sig ordentligt dagen inden stævnet synes jeg. Især fordi lange rejsedage med andre måltider, mere salt, og mere tilfældig mad, sagtens kan påvirke vægten. Når man gerne vil ramme indenor 200 gram så er det lidt en udfordring når man ikke kan få en ordentlig vægt på hotellet.

 

Mads og resten af bænkpres-teamet, samt dommer, til hans seneste VM.

 

Hvilket stævne er dit næste, og hvad er forventningerne hertil?

 

Jeg tror mit næste stævne bliver JM til september på hjemmebane i Aalborg. Hvis ikke, så bliver det EM i La Manga til oktober. Jeg vil meget gerne lave 270 i år, og det tror jeg er rimeligt realistisk til oktober.



Hvordan er din træning er struktureret? Har du en træner, og træner du efter en bestemt filosofi?

 

Det er helt mig selv der styrer træningen. Generelt er der høj frekvens og udstyrstræning en gang om ugen det meste af året. Derudover er det mange bølgecyklusser af 3-6 ugers varighed i forskellige bænkvarianter, afhængig af hvad jeg lige føler jeg kan blive bedre til og optimere på. Derudover bruger jeg tid på forebyggende arbejde til håndled, albuer, skulder og ryg, og smidighedstræning til de områder hvor jeg har brug for det.

 

For mange udenforstående kan det her med at løfte i udstyr jo være svært at forholde sig til. Kan du forklare hvordan udstyrsbænkpres adskiller sig fra almindelig bænkpres? Hvad er det udfordrende ved at bænke i en trøje, og hvorfor er det i din optik federe at konkurrere i udstyr?

 

Trøjerne giver en helt ny dimension af løftet. Det gælder om at lære at opbygge et stort spænd i trøjen, og udnytte det spænd til at løfte mange kilo. Det kræver en helt anden teknik at blive god i trøjen, end det gør at blive god rå. Det gode ved trøjen er at man ikke løber tør for ting man kan optimere på. Der er så uendeligt mange muligheder for at justere trøjen, og optimere på sine løft i trøjen som ikke er der rå. Alle vil jo opleve at stagnere i rå bænk, og have svært ved at øge uden at tage på i vægt. I trøjen er der altid noget man kan gøre bedre. Jeg kan også godt lide rå bænk, og det er nemmere på mange måder jo. Det bliver også bare hurtigere kedeligt, og det er ikke meget hvis man kun kan øge sin styrke med 2.5 kilo om året jo. Her har udstyr et helt andet potentiale, og det giver også en helt anden spænding til stævnerne fordi ”alt” kan ske. Ligeså vel som det giver mere potentiale, stiller det selvfølgelig også større krav til løfteren og man må ikke lave nogle fejl i løftet. Selv små fejl i nedtagningen kan gøre løftet umuligt, så der er ikke plads til nogle fejl i løftet. Her kan man slippe afsted med flere udsving rå.

 

Hvad/hvem inspirerer dig?

 

De japanske løftere er virkeligt dygtige teknisk alle sammen. De er virkeligt gode til at optimere alle facetter af løftet, og så er de bare vanvittigt stærke. Jeg foretrækker klart at se japanerne i de lave vægtklasser fremfor de helt tunge klasser.

 

Hvad er dine største styrker som atlet? Og har du nogle svagheder?

 

Jeg synes jeg er god til at udvikle mig og også ret disciplineret. Jeg kan ikke løbe fra at jeg er rimelig godt bygget til bænkpres, men det er ikke fordi jeg fra naturens side var ret stærk da jeg startede. Det har taget virkeligt lang tid at komme op på det her niveau, så rent genetisk ville jeg godt kunne være bedre stillet i forhold til styrken. Ellers tror jeg ikke der som sådan er nogle åbenlyse svagheder.

 

 

Hvor meget fylder træningen i din hverdag? Føler du at der er noget du må give afkald på, for at konkurrere på det niveau du gør?

 

Træningen fylder meget, men det er også fordi det er en stor del af mit sociale liv. Jeg glæder mig altid til træningen og det er ikke noget jeg ser som en pligt. Den suverænt største grund til at jeg træner, er jo at det er sjovt. Det med konkurrencerne er bare lidt bonus og med til at gøre jeg kan sætte nogle konkrete mål. Det er en stor misforståelse, som jeg ofte støder ind i, at man ofrer meget for sporten, for det har jeg aldrig følt jeg gjorde. Jeg har altid glædet mig til mine træningspas og jeg derfor har jeg også prioriteret det. Jeg har ikke lyst til at bruge mine eftermiddage anderledes, som det ser ud lige nu. Det er en hobby jeg er glad for, ligesom alle andre er for deres hobbyer.

 

 

Hvad føler du at du får til gengæld – hvad gør træningen for dig?

 

Livskvalitet. Det er klart det vigtigste. Så fylder det sociale som sagt også meget. Og så er det også bare sjovt at gøre sig god til noget. Der er en eller anden virkelig tilfredsstillende følelse ved at arbejde målrettet med noget, og så konstatere at det lykkes. Jeg føler stadig jeg har nogle ting jeg kan optimere på og som jeg glæder mig til at afprøve, og derefter, forhåbentlig, løfte flere kilo. Hvis det ikke lykkes, så er det fedt at finde ud af hvorfor det ikke gjorde det, og så finde nye strategier til at blive bedre.

Hvordan ser din kost ud? Spiser du efter nogen bestemt tilgang?

 

Jeg spiser nok egentlig ret traditionelt dansk mad. Mange havregryn, rugbrød og godt med carbs til aftensmaden også. Jeg sigter efter ca. 2 gram protein på kilo kropsvægt, 600 gram frugt og grønt, og ellers så sørger jeg bare for at få nok. Jeg skal spise lidt mere end jeg har lyst til for at holde vægten. Et luksusproblem vil mange mene. Det er rart at have frihed til at spise det der bliver serveret hvis man er ude at spise. Så på den front synes jeg heller ikke jeg giver afkald på noget. Det følte jeg til gengæld den gang jeg var secretly shredded. Nåh ja, og så ryger der jo også nogle melorme ned i ny og næ!

 

Ja, da jeg annoncerede at jeg ville lave et interview med dig, var der også flere der spurgte ind til insekterne i din kost. Hvad er det med dig og de melorme?

 

Jamen jeg er i gang med at starte en melormefarm, det er vidst ikke nogen hemmelighed længere. Vi vil gerne producere melorme til fødevarer på sigt, og vi er ved at være ret langt i forhold til at finde ud af hvordan man skal producere dem i stor skala. Samtidig forsøger vi naturligvis at eksperimentere med hvordan vi kan bruge melormene i vores kost, og der kræver naturligvis at vi spiser en god sjat selv.

 

Var det noget med en gang kødsovs med melorme?

 

Hvordan i alverden kommer man i tanke om at man vil spise insekter – og dernæst at ville være insektavler? Hvordan spiste du dine første insekter – i en ret, eller bare plain? Og var det en udfordring?

 

Insektavler-ideen kom til en forelæsning om dyreetik og bæredygtighed på Aalborg Universitet. Derefter forsøgte min roomie (Jakob Mainz, der også er filosof og bænkpresser, red.) og jeg med både lidt græshopper og lidt melorme i et kosteskab, men det blev aaalt for trangt og vi havde også brug for at kunne justere temperaturen. Lidt tilfældigt lykkedes det at komme i kontakt med Dorte som havde nogle tomme svinestalde og også var interesseret i insektproduktion, og sammen med hende stiftede vi Heimdal Entofarm. Vi har en lille webshop nu, men vores mål er at producere i stor skala til fødevareproducenter. De første insekter skulle man lige vænne sig til, men det kom ret hurtigt til at føles naturligt synes jeg. De kan sagtens spises alene, men vi har også brugt dem i lasagne, chokoladekager, ormeletter, frikadeller og andet traditionel mad.

 

 

Kan du fortælle lidt om de fordele du ser ved at spise kryb?

 

De har et rigtigt fint proteinindhold med en god aminosyresammensætning og indeholder også nogle gode fedtstoffer. Fra et muskulært synspunkt er det altså en rigtig fornuftig spise. Den primære pointe er dog de miljømæssige gevinster der er ved det, nemlig meget mindre CO2 udslip, mindre vandforbrug, mindre pladskrav og bedre foderkonverteringsrate end køer, grise og kyllinger. Derudover er der nogle dyrevelfærdsmæssige argumenter, idet melormene ikke lider under produktionen. Sandsynligvis har de slet ikke nogen form for smertefølelse, men det er et område der ikke rigtigt er noget sikker viden omkring.


Bruger du nogle kosttilskud... Altså udover orme, fluer og edderkopper?

 

Jeg bruger et scoop valleprotein efter træning som det eneste.

 

Tilbage til træningen! Hvad er ambitionerne inden for det næste år tid? Og hvad med på den lange bane? Hvor vil du gerne være om 5 år?

 

Jamen jeg vil gerne lave 270 i år og meget gerne nuppe en medalje til EM. Det kunne være rigtigt stort. Om 5 år skal jeg have vundet VM. Måske en kende optimistisk, men det er det helt store mål.

 

Har du et råd til folk, der gerne vil have det optimale ud af deres træning – og eventuelt blive rigtig stærk til at bænkpresse?

 

Sørg for at optimer alt og lad vær med at blive tilfreds med dit eget niveau. Du skal hele tiden være kreativ for at finde ud af hvordan du kan hente flere kilo. Samtidig så skal man være åben i forhold til at prøve nye metoder af og lytte til hvad andre gør. Det duer ikke at være for dogmatisk i forhold til nogle få metoder, det duer heller ikke at køre sheiko hele året rundt og det duer heller ikke at tro du ved det hele selv. Hvis du vil være rigtigt god så skal du indstille dig på at det tager tid, og at det godt kan svare sig at lave noget skadesforebyggende der hvor du er mest udsat.

Mange tak fordi du ville være med, Mads! Har du noget du gerne vil sige, her på falderebet?

 

Ja, spis nogle flere orme alle sammen.


 

Kom med din kommentar til interviewet i denne tråd:
http://www.bodybuilding.dk/interview-med-mads-friche-t88881.html