Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65715 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er peinoin

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049579 indlæg i 100422 emner

0 nye indlæg i dag


Online
I alt: 1310
Medlemmer: 2
Skjulte: 0
Gæster: 1308

Følg bodybuilding.dk på

Valleprotein Isolat eller koncentrat

Skrevet af bodybuilding.dk, Bodylab Nutrition - rta@bodylab.dk.

Det kan være forvirrende at skulle købe proteinpulver for første gang - ja, det kan være forvirrende selv 8. gang, idet valgmulighederne er mange. Ikke alene skal du bestemme fra hvilken producent, du vil købe proteinpulver - hver producent tilbyder oftest også flere typer proteinpulver.

Næsten alle producenter anvender dog i overvejende grad valleprotein (whey protein), da dette har flere fordele sammenlignet med andre typer protein. Kommercielt set findes der to typer valleprotein: Isolat og koncentrat.

Koncentrat (WPC)

Første generation af valleproteinpulver (koncentrat) var af meget lav standard, og blev oftest anvendt inden for fødevareindustrien til fx bagning. Proteinindholdet var på kun 30-40 % - samtidig indeholdt pulveret masser af fedt og laktose (mælkesukker). Moderne koncentrat indeholder ca. 80 % protein og 4-8 % fedt og laktose. Det bliver i dag hyppigt anvendt af idrætsfolk og andre som supplement til en næringsrig kost.

Koncentrater har uberettiget fået et dårligt rygte, hvilket sandsynligvis skyldes associationer til de første udgaver, der kom på markedet.

Isolat (WPI)

I takt med mejeriernes forbedrede filtreringsteknikker er det blevet muligt at frasortere fedt- og laktoserester. Man har altså et proteinpulver, der indeholder over 90 % rent protein og praktisk taget intet fedt eller laktose. Dette produkt kaldes isolat, og er det reneste valleprotein, der findes.

Hvad er bedst?

Fordelen ved WPI’et er dets høje proteinindhold og meget lave indhold af fedt og laktose. Pga. prisen er WPI’et målrettet med den professionlle eller meget seriøse atlet der ikke går på kompromis med kvaliteten af proteinpulver. WPI’et er også velegnet til de der er på skarp diæt og meget bevidst om indtag af fedt og kulhydrater. Derudover er WPI’et hensigtsmæssigt for laktoseintolerante, som ikke så godt tolererer et WPC produkt, som typisk indeholder ca. 4-7 % laktose.

WPC skal dog absolut ikke anses som uegnet for atleter. De færreste atleter spiser en kost hvor der ikke er plads til lidt fedt og laktose. Desuden er prisen på WPC´et oftest langt billigere end WPI’et.

Ikke alle koncentrater er dog af optimal kvalitet. Derfor gør du klogt i at nærlæse varedeklarationen og sikre dig, at indholdet af protein er minimum 80 % protein. Indholdet af fedt og laktose bør ikke overstige 8 %.