Bruger login







Tilbudsguide, uge 45, 2019
And og æg!

Tilbudsguide, uge 44, 2019
Svinemørbrad og mandler!

Tilbudsguide, uge 43, 2019
Havregryn og oksefilet!

Tilbudsguide, uge 42, 2019
Olivenolie, granatæble og mango!


Statistik

Vi har 65720 registrerede brugere. Nyeste registrede medlem er peinoin

Vores medlemmer har i alt skrevet 2049582 indlæg i 100422 emner

0 nye indlæg i dag


Online
I alt: 1337
Medlemmer: 3
Skjulte: 0
Gæster: 1334

Følg bodybuilding.dk på

Styrketræning for ældre

Skrevet af bodybuilding.dk, Bodylab Nutrition - rta@bodylab.dk.

Introduktion

Hvis man ser sig omkring i de fleste træningscentre, så er det tydeligt at styrke- og fitnesstræning er en aktivitet som tiltrækker de unge mennesker. Dette har meget at gøre med at vi lever i en meget kropsfikseret tidsalder, hvor udseendet betyder meget for de unges identitetsudvikling. Men vægttræning har ikke kun en kosmetisk effekt. Vægttræning har i høj grad også en funktionel effekt. Dette er tydeligt, når man ser hvor mange sportsfolk som bruger vægttræning til at blive stærkere, hurtigere og mere eksplosive, med det mål at øge præstationsevnen i deres primære sportsgren. Denne funktionelle effekt er dog ikke reserveret for hverken yngre mennesker eller sportsudøvere. Meget tyder nemlig på at styrketræning for ældre mennesker har en ekstremt positiv effekt.

Et nyt område for videnskaben

Hård fysisk træning og ældre mennesker er ikke ligefrem noget man normalt kæder sammen, men det er alligevel et emneområder, som på det seneste er begyndt at vække de videnskabelige kredses interesse. Paolo Caserotti fra Center for Anvendt og Klinisk Træningsvidenskab (ACES) ved Syddansk Universitet, har for nyligt lavet en Ph.D afhandling, hvor han har undersøgt effekten af hård styrketræning på ældre mennesker. Resultaterne er mildest talt forbløffende. Man kunne påvise at ældre mennesker i aldersgruppen 80-89 år, efter 12 ugers hård styrketræning, var i stand til at opnå en muskelstyrke, som svarer til den muskelstyrke den utrænede del af befolkningen i aldersgruppen 61-70 år har. Man kan groft sagt sige at deres muskler på kun 12 uger blev 19 år yngre. Det har længe været en almen opfattelse at hård fysisk træning er nytteløs for ældre mennesker, da kroppens evne til tilpasning falder med alderen. Det er sikkert også en af grundene til at de fleste tilbud omkring fysisk træning til ældre mennesker, har centreret sig omkring ældregymnastik og lignede fysiske udfoldelser, med henblik på vedligholdelse af formniveauet. Men meget tyder nu på at ældre mennesker ikke bare kan vedligeholde deres fysisk form. De kan sågar øge deres fysiske form markant, hvis de træner hårdt nok.

Livskvaliteten i højsædet

Den nye undersøgelse drejer sig ikke kun om tal og teori. Den åbner op for helt nye måder at anskue styrketræning på. Det drejer sig ikke længere kun om store svulmende overarme, og trimmede mavemuskler. Et helt andet og langt mere vigtigt emne kommer nu på banen. Nemlig livskvalitet. Isoleret set er det ganske imponerende at ældre mennesker er i stand til at øge deres styrke markant på 12 uger, men resultaterne af selve træningen, er langt fra så interessante som den effekt resultaterne har i de ældre menneskers hverdag. Ganske almindelige opgaver i hverdagen, som det at handle ind, bære sine indkøbsposer hjem, gå op af trapper, støvsuge etc., bliver ikke bare overkommelige, men kan nu udføres med langt større overskud. Dette er ekstremt vigtigt, da det øger det enkelte menneskes livskvalitet i meget udtalt grad. Det giver også de ældre mennesker en langt større selvstændighedsfølelse, da behovet for hjemmehjælp og andre former for støtte i hverdagen udskydes, eller måske endda helt elimineres.

Bedre modstandskraft

Det er ikke kun på det rent funktionelle plan at styrketræning har en positiv effekt. Ældre mennesker bliver ofte langt mere svækket af en omgang influenza, end yngre mennesker gør det. Det har ikke kun noget at gøre med immunforsvarets effektivitet. Det har også at gøre med overskud og reserve. Sygdom har en svækkende og nedbrydende karakter, og hvis man i forvejen kører på grænsen af ens formåen, så vil en sygdom ramme en langt hårdere, end hvis man har en god styrkemæssig og muskelmasse-mæssig reserve. Man får simpelthen noget at stå imod med. Dette betyder rent praktisk at man kan stå ud af sygesengen som et velfungerende individ, uden at skulle leve med nedsat kapacitet igennem længere tid, fordi sygdommen har tæret for meget på de sparsomme reserver man havde forinden.

Sikkerhedsmæssige hensyn

Der er sikkert mange ældre mennesker som bekymrer sig over at skulle give sig i kast med hård og tung vægttræning, men det er totalt ubegrundet. Man bør selvfølgelig altid tage visse sikkerhedsmæssige hensyn. Har man eksempelvis dårligt hjerte, eller andre alvorlige lidelser, så bør man selvfølgelig konsultere sin læge først. Det er generelt også en meget god ide at få et grundigt læge-tjek, inden man går i gang med hård fysisk træning, når man er et stykke op i alderen, og måske ikke har dyrket fysisk træning i mange år. Men er der ikke nogen alvorlige lidelser eller skavanker der skal tages hensyn til, så er der ikke nogen risiko involveret i at dyrke hård styrketræning. Og bekymringerne bliver med garanti gjort til skamme, når man mærker styrken vokser, og overskuddet stiger.